Menu Zavřít

Díky pane generále

20. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Château Palmer 2000, 3e Cru Classé, Margaux

Mnohá vína z Bordeaux, největší vinařské oblasti na jihozápadě Francie, jsou odborníky považována za krále všech vín. Vinné sklepy Château Latour, Château Margaux nebo Château Cheval Blanc jsou symbolem skvělých vín vynikající kvality, která vytváří z Bordeaux legendu. Tato výjimečně vytříbená a ušlechtilá vína, která mohou zrát mnoho let v lahvích, jsou povětšinou vytvořena ze tří hlavních odrůd, kterými jsou Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Přestože tvoří pouze zlomek celkové produkce tohoto regionu, jejich výrazný charakter je vzorem pro mnohá vinařství na celém světě, a vytváří tak absolutní měřítko pro hodnocení stylu i kvality obdobných vín.

Region
Margaux se svými satelity je největší společnou apelací a její vína se považují za nejuhlazenější a nejaromatičtější produkty poloostrova Médoc. Vinná réva se na něm pěstuje na 1400 hektarech. Oblast Margaux má jen poměrně tenkou vrstvu půdy s vysokým podílem hrubého štěrku, která sice neposkytuje révě přemíru výživy, ale zato je i v deštivých letech dobře odvodněná. Zdejší terroir propůjčuje i mladým vínům jistou uhlazenost, dobré ročníky však plně odrážejí jedinečné vlastnosti štěrkovité půdy, vína jsou velmi jemná, elegantní s nezaměnitelnou chutí i vůní.

Producent
V této apelaci se také nachází světoznámé vinařství Château Palmer (www.chateau-palmer.com) pojmenované po slavném anglickém generálovi Charlesi Palmerovi, který tuto usedlost založil v 19. století a francouzská vína prosadil na stoly nejvýznamnějších lidí své doby. Usedlost Palmer vždy patřila mezi nejlepší a nejprestižnější v dané lokalitě, její vína jsou uznávána pro svoji vyrovnanou kvalitu a jemnost a úspěšně soupeří se sousedními premier cru. Hospodaří na 51 hektarech vinic s typickou odrůdovou skladbou Cabernetu Sauvignon, Merlotu a jako doplněk je pěstován také Petit Verdot. Château Palmer produkuje dvě vysoce kvalitní sametová vína, první a původní víno řadící se do naprosté špičky produkce Bordeaux nese jméno Château Palmer a ročně se ho připraví maximálně 150 tisíc lahví. Druhé, Alter Ego de Palmer, je pod tímto názvem produkováno od roku 1998, obsahuje větší podíl Merlotu a dosahuje mnohem dříve lahvové zralosti, a tedy i pitelnosti. Ročně se ho produkuje okolo 100 tisíc lahví. Při sběru hroznů je každá odrůda a každá parcela sklízena zvlášť a poté také vinifikace je oddělená. Po scelení se vína školí osmnáct měsíců v tradičních dubových sudech typu barriques, z nichž je třetina každý rok obnovována. Vína Château Palmer mají sytě rudou barvu, po aromatické i chuťové stránce jsou velmi plná a silná, s podtóny tabáku a lékořice. Díky bohatým tříslovinám a špičkové struktuře úžasný potenciál zrání.

Náš tip
Château Palmer 2000, 3e Cru Classé, Margaux je víno z výborného ročníku komponované na bázi tří reprezentativních odrůd Cabernet Sauvignon (43 procenta), Merlot (52 procenta) a Petit Verdot (pět procent). Víno je velmi vyvážené a chuťově bohaté s širokou škálou ovocných, minerálních a živočišných tónů doprovázejících reduktivní zrání v lahvi. Vůně je vyrovnaná a velmi harmonická, odpovídající charakteristické vůni vyzrálého merlotu s tóny černých třešní, černého rybízu a jemným nádechem kouře. Na patře je víno komplexní a plně koresponduje s opojným buketem ovoce, koření a cedrového dřeva. Toto ojedinělé víno je velmi elegantní, podpořené sametově jemnou, avšak pevnou tříslovinou, kde je možné v dlouhém závěru rozeznat jemné tóny máty pomalu ustupující kořenitosti lékořice. Toto jedinečné víno má zcela evidentně velký potenciál, může být po mnoho let archivováno a dá se očekávat, že se bude i nadále zlepšovat.

CIF24

Hodnocení: 95 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 28
Chuť vína (max. 44) – 42
Celkový dojem (max. 11) – 11

Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?