Menu Zavřít

Díky vám, done Giuseppe

18. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

bitcoin_skoleni

Když se Giuseppe Miolo před 119 lety usídlil na dnes zlatem vyvažovaném vinařském pozemku - vinici Lot 43 -, zcela jistě tento benátský emigrant netušil, že staví základ nejslavnější společnosti brazilské vinařské současnosti. Sklep, který ještě před patnácti lety zápasil s krizí z nadprodukce vín nehodných svého jména, se během doby stal brazilským fenoménem a vína s etiketou Miolo se dají bez uzardění nazvat velkými. Vedle Ronaldinha, Caipirini, Copacabany a karnevalu v Riu se dnes jméno Miolo stává jednou z ikon země. Za šestnáct let firma zdesateronásobila svou produkci. Důležité ovšem je, že toto zvýšení kvantity je doprovázeno výsostným růstem jakosti a dvanáct různých vín z produkce sklepa Miolo, tichých i šumivých, patří dnes do horní poloviny nabídky brazilské produkce - posuzováno na základě kvality. Na dnešním příkladu je patrné, kterak současní brazilští winemakeři dokážou vtisknout znamenitě vyzrálé surovině styl, charakter i duši. Nejde již o brazilskou révu ve francouzském kabátě, ale o jedinečné svérázné víno se stigmaty země, v níž se zrodilo a charakterem lidí, kteří je školili. Výmluvný je soubor medailí, jež byly vínu Miolo uděleny na mnoha prestižních přehlídkách světa. Za všechny alespoň jedna: zlatá z festivalu i v Česku známé soutěže Vinoforum 2006.
Cabernet Sauvignon Lovara 2005, Serra Gaúcha, Rio Grande do Sul - Miolo, Brazílie. Víno mimořádně tmavé barvy, z jejíž hloubi jen těžko prorážejí jiskřivé pablesky. Hutný, obsažný buket je seskládán z mnoha komponent, mezi nimiž jednoznačně vede ryzí ovocitá vůně casisových valérů, zezadu mocně podporovaná animálními tóny. Výrazná chuť ovoce je provázena ostřejšími taniny, které drží prim po celou dobu odeznívání. Černý rybíz je odsunut na druhou pozici, ze které se jen občas a nakrátko ujme taktovky v orchestru chutí. Víno má jistě předpoklady k tomu, aby vyzrálo do velké formy, ovšem nyní se v něm ještě projevuje mladistvá bujarost a jen počínající vyváženost jednotlivých prvků. Již je však patrná jeho ovocná, dřevem sudu nezasažená škála, získaná díky znamenité surovině, péči ve sklepě a trendům winemakerů, kteří vsadili na jeho přírodní potenciál a upustili od školení v bariku.

  • Našli jste v článku chybu?