Menu Zavřít

DÍKY ZA DŮVĚRU

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Neúspěchy piráta z Prahy mohou být zúčtovány u nás doma.

Harvardští akcionáři by měli opět nastražit uši. I když si na ekvilibristiky majitele svého bývalého fondu (nyní Harvardského průmyslového holdingu), finančního eskamotéra Viktora Koženého zajisté zvykli, pirát z Prahy - jak zní nejpopulárnější Koženého přezdívka - zřejmě opět něco chystá a v sázce je slibovaná výplata jejich peněz.

Za necelé čtyři měsíce by měla totiž vypršet Koženého lhůta, ve které slíbil, že jako vítěz soutěže na likvidaci harvardského holdingu (HPH) do konce tohoto roku vyplatí své akcionáře likvidačním zůstatkem 600 korun na akcii (dvanáct tisíc korun na kupo novou knížku).

Akcionáři by však měli přinejmenším zbystřit svoji pozornost. Zpoždění kuponové privatizace v Ázerbájdžánu, kterým Viktor Kožený vysvětluje ztížení výplaty onoho likvidačního zůstatku (stejně tak jako předčasného odkupu 480 korun na akcii pro nedoč kavější drobné akcionáře), působí totiž Koženému velké potíže s jeho tamními investicemi. Něco se rovněž děje i přímo v Praze a v kuloárech se již nediskutuje o tom, zda Kožený zaplatí do konce roku, ale zda zaplatí vůbec.

Vyjádření klíčového muže celé věci a pravé ruky Viktora Koženého - likvidátora holdingu Borise Vostrého - se nám přes celotýdenní snažení nepodařilo získat pro časové zaneprázdnění Vostrého, který nyní pobývá mimo Českou republiku. „Termín pokračov ání předčasného odkupu, který je závislý na vytvoření potřebné likvidity, nebyl stanoven, sdělila nám pouze Karla Krejčí z agentury Burson Marsteller, která Koženého v Čechách mediálně zastupuje.

Připomeňme jen, že do ledna, kdy byl předčasný odkup zastaven, požádalo o odkup zhruba 30 tisíc akcionářů a uspokojena z nich byla jedna třetina. Jedná se o drobné kuponové akcionáře, osud těch velkých, je stále ve hvězdách.

Kuponová privatizace v Ázerbájdžánu je totiž prakticky zmrazena. „Změnila se situace v ekonomice a je třeba přijmout nový zákon o privatizaci, potvrzuje náměstek ázerbájdžánského ministra průmyslu Oktaj Hagverdijev. „Jestli kuponová privatizace nebude pokračovat a jestli v srpnu příštího roku přestanou platit ázerbájdžánské kupony, budou mít všichni ztráty a my také, dodává k tomu ředitel Koženého klíčové firmy v Baku Minaret Group Tanvir Aftab.

Kožený má problémy, a to se odráží i v pražském ústředí. Na nedávné srpnové valné hromadě HPH byla totiž kompletně vyměněna dozorčí rada holdingu. Rezignaci podali klíčoví lidé z dozorčí rady Pavel Gromus, Eva Pužejová či Alena Kalinová, kteří byli Koženému věrni několik let a právě nyní odcházejí. Nahrazováni jsou „neznámými mladými lidmi. „Personální čistky se prý dějí i v Harvardské burzovní společnosti - obchodníkovi s cennými papíry a hlavním akcionáři pražské burzy. Křeslo se prý houpe i pod samotným ředitelem této firmy Lubomírem Pužejem. Mnozí akcionáři za celou akcí vidí další Koženého mlžení před koncem veřejného příslibu výplaty zůstatku. O co jde ve skutečnosti, ví jen sám Viktor Kožený.

Jedno je jisté - trpělivost došla i věhlasným americkým investorům, kteří se do Koženého pochybných investic v Ázerbájdžánu nechali namočit. Nyní si najímají renomované detektivní kanceláře, aby se dostali Koženému na tělo.

Klíč k penězům však podle akcionářů neleží v Baku, ale v jedné z největších ruských ropných společností Sidanco, kam zřejmě Viktor Kožený podle dostupných informací (vystopovat konkrétní transakce Koženého je kvůli jeho mistrovské mu zamlžování téměř nemožné) vložil prostřednictvím společnosti Daventree peníze harvardských akcionářů. V Sidancu jsou prý peníze uloženy, ale otázkou zůstává, jak by se dostaly zpět do českých rukou.

„Společnost Harvard Capital Management, která se stala vítězem na koupi holdingu, vystavila dvě směnky splatné k 31. prosinci letošního roku. Tato pohledávka je standardně zajištěna. Pakliže by společnost Harvard Capital Management nebyla schopna dostát svým závazkům, plnění bude vyžadováno na avalistovi směnek - společnosti Daventree Resources. Majetek této firm y je podle vyjádření přední mezinárodní auditorské firmy pro ručení obou směnek dostatečný, uklidňuje Boris Vostrý prostřednictvím mediální agentury akcionáře.

Renomovaný pražský právník Václav Školout vidí celou věc takto:

ebf - tip - debata

„Pokud svému závazku z jakýchkoliv důvodů HPH nedostojí, mají sice jeho akcionáři možnost žalobou na plnění a následně případnou exekuční žalobou vůči HPH domáhat se uplatnění svého práva, avšak naděje na jeho faktické naplnění je plně závislá na úhradě kupní ceny akcií ze strany Harvard Capital Management. Pokud tato kupní cena nebude uhrazena, nebude existovat žádný „zpeněžitelný majetek, který by mohl být předmětem exekuce, to je vyplacení podílu na likvidačním zůstatku. Z výše uvedeného je zřejmé, že šance akcionářů HPH na získání jejich podílu na likvidačním zůstatku jsou poměrně malé a plně závislé na osobách skrývajících se za majoritním akcionářem HPH a osobou, která ovládá Harvard Capital Management, respektive na jejich finančních možnostech a dobré vůli, říká Školout. Vo lně přeloženo: Akcionáři mají zatím smůlu a vše záleží na dobré vůli Viktora Koženého, respektive jeho spřízněných firem.

Pochybnosti, jak to všechno dopadne, mávají samozřejmě i s kursem akcií Harvardského průmyslového holdingu, který se nyní v RM-Systému pohybuje na 160 korunách, a jsou vodou na mlýn různým spekulantům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).