Menu Zavřít

Diplomat za „kačku“

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Aktivity Mirka Topolánka

Co dnes dělá bývalý předseda ODS a premiér Mirek Topolánek? Vyjma své privátní živnosti v energetickém sektoru, kde tají svoje klienty, se stal externím pracovníkem ministerstva zahraničí a objíždí různá světová fóra a konference. Tak například počátkem října vystoupil v Astaně na úvod tamního fóra společně s kazašským premiérem Karimem Massimovem, bývalým polským premiérem Alexandrem Kwasniewskim či bývalým rakouským kancléřem Alfredem Gusenbaurem. Jeho projev měl titul „Budoucnost nové generace energetických zdrojů“ v panelu nazvaném „Budoucnost alternativní energie: mírová jaderná energetika, nové a obnovitelné energetické zdroje“.

Ne-ko-mu-ni-ku-ji! Pochopil?

Sám expremiér o svých aktivitách hovořit vůbec nechce. „Odkazuji Vás na ministerstvo zahraničních věcí. Necítím žádnou potřebu s Vámi komunikovat. Nejde o nic tajného ani mimořádného, ale vy jste novinář a nemáte žádné zákonné právo cokoli chtít. Nejsem instituce ani veřejná osoba. Z povahy věci. Pište si, co chcete, nebo podejte trestní oznámení. Já s novináři nekomunikuji. Ne-ko-mu-ni-ku-ji! Pochopil? MT,“ napsal Topolánek v SMS zprávě, kterou reagoval na otázky týdeníku EURO.
Vzali jsme si tedy k srdci Topolánkovu radu a dotázali se ministerstva zahraničních věcí (MZV), zda je bývalý premiér v diplomatickém stavu, jestli je nějakým způsobem honorován a zda jsou mu propláceny náklady na zahraniční cesty. Ministerstvo ale příliš sdílné nebylo. První odpověď zněla pouze, že Topolánek není v diplomatickém stavu. Na následné apely ministerstvo připustilo, že s Topolánkem skutečně smlouvu o externí práci podepsalo.
Druhá odpověď ministerstva byla obšírnější. „Expremiér Mirek Topolánek má s MZV uzavřenou dohodu o provedení práce do 31. října 2010. Dohoda je uzavřena za symbolickou odměnu ve výši jedné koruny. Mirek Topolánek je oficiálním kandidátem České republiky na post výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury (IEA) a externí spolupráce s MZV je prostředkem, jak účinně podporovat tuto kandidaturu. Není zaměstnancem MZV, ale díky smluvní dohodě se může v doprovodu diplomatů zúčastňovat jednání a prezentací. MZV řešila podobně kandidatury do významných funkcí v minulosti. Nejnáročnější přitom byla nominace Jana Kavana do funkce předsedy Valného shromáždění OSN. MZV dosud zaplatilo v souvislosti s nominací Mirka Topolánka částku ve výši deseti tisíc korun s tím, že očekává další čerpání ve výši 33 tisíc korun při jeho cestě do USA, kam cestuje společně s velvyslancem pro energetickou bezpečnost panem Václavem Bartuškou. Jednat budou na ministerstvu pro energetiku a ministerstvu zahraničí. Prezentace se uskuteční také v Brookings Institute,“ odpověděl po urgenci dotazů mluvčí ministerstva Vít Kolář.
Do třetice se týdeník EURO dotázal, zda byl Mirku Topolánkovi vydán diplomatický pas. „Expremiér Topolánek disponuje diplomatickým pasem, MZV vydává tento typ pasu v souladu s mezinárodními zvyklostmi a českým právním řádem. Takový postup je ve světě běžný (disponuje jím též například exprezident Havel, expremiéři Fischer či Tošovský),“ odpověděl do třetice mluvčí Kolář.

ebf - tip - debata

Byznys s pasem?

Problém spočívá v tom, že Havel byl prezidentem a Tošovský a Fischer pracují v evropských institucích. Topolánek naproti tomu je, jak sám říká, privátní osoba, byznysmen, který se netají, že vydělává víc než ve vládě. Navíc zastupuje další privátní subjekty. Jak sám přiznal v nedávném rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, živí ho několik firem z oblasti energetiky. Až na VAE Controls, kterou dříve spoluvlastnil, konkrétní společnosti jmenovat nechce. „Nemám k tomu souhlas, bylo by to nefér vůči mým partnerům,“ prozrazoval nepříliš otevřeně. Topolánek je tak patrně jediným privátním byznysmenem v České republice, který má diplomatický pas.
O stejné místo v Mezinárodní energetické agentuře má zájem také nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová. Současnému šéfovi agentury, Japonci Nobuu Tanakovi, končí mandát příští rok na podzim. Podle některých informací z unie má van der Hoevenová větší šance v tomto klání s Topolánkem uspět.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).