Menu Zavřít

Dítě demokracie

19. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

CIF24

PRAHA (gen) - Prezidentská volba z 28. února bude mít dohru před parlamentní vyšetřovací komisí. Jde o to, že jedna z poslankyň, jejíž jméno zákonodárci z diskrétních důvodů tají, byla při volebním aktu, respektive těsně po něm, přivedena do požehnaného stavu a jméno otce nebylo zjištěno. Vše se odehrálo v majestátních prostorách Španělského sálu Pražského hradu.
Zatím jedinou naději k dopadení pachatele dává stopové množství sekretu nalezeného vyšetřovacím týmem na jedné z židlí v sedmé řadě (viz šipka). Stopa ovšem může být falešná, jelikož volba se odehrála v době vrcholící chřipkové epidemie. Předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) i přesto žádá, aby byla okamžitě zřízena poslanecká databanka DNA, což by mělo viníka odradit od recidivy.
Problém se snaží rázně vyřešit komunisté. „Přerušení těhotenství je jediným východiskem,“ říká Miloslav Ransdorf. ODS vedena Vlastimilem Tlustým není proti potratu, ovšem přála by si, aby se k němu matka rozhodla dobrovolně. Vládní strany upozorňují, že opoziční politici jsou v největším podezření, jelikož hlavně oni se zúčastnili divoké pitky na oslavu zvolení prezidenta, která vedla k naprosté ztrátě sebeovládání. „Život je hoden ochrany od samého počátku, i kdyby ten dobytek byl v našich řadách,“ říká lidovec Jan Kasal. Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD, který volební schůzi řídil (a taktéž si nic nepamatuje), cítí osobní zodpovědnost a navrhuje zřídit zvláštní fond pro postnatální pomoc parlamentnímu plodu, z něhož by bylo hrazeno například školné. „Otce už nehledejme. Bude to dítě celé naší mladé demokracie,“ navrhuje kompromis, který v poslaneckých klubech sklidil sympatie.

  • Našli jste v článku chybu?