Od šestnáctého století, kdy se v Chile objevily první sazenice vinné révy, patří země k oporám americké vinařské produkce. Zhruba o sto let později se chilští vinaři stali dokonce „dvorními“ dodavateli vín téměř pro celý kontinent. Za dalších asi sto padesát let přibyly do odrůdové skladby nové evropské sorty a vinařství v Chile dostalo další významný náboj v rozvoji jednak sortimentním, jednak kvalitativním. Díky přirozené bariéře se zemi vyhnuly všechny kalamity, které postihly ostatní svět, a tamní potenciál – jako bezmála jediný na světě – se stal jedinečným díky pravokořenným, neroubovaným původním révám. Za dalších pár let se na scéně objevil Alberto Valdivieso a založil vinařství téhož jména. Jeho sklepy se jako první v Jižní Americe původně orientovaly na produkci sektu. V té době, a vlastně donedávna, zvaného šampaňské, závod se původně dokonce jmenoval Champagne Valdivieso.
Podívejme se však na produkci „šumáků“, jak ji společnost nabízí dnes. Charmatovou metodou (kvašením v tanku)se ve Valdiviesu připravují produkty brut, demi sec, moscato a rosé, klasickou - tedy druhotným kvašením v lahvi a pak elitním souběhem – brut natur, extra brut, grand brut a grand demi sec. Z této přehlídky máme díky společnosti Vino Andino možnost ochutnat jeden z nejvyhledávanějších sektů ve vyšší výběrové řadě. V roce 2001 byl na prestižním veletrhu Vinexpo oceněn bronzovou medailí.
Valdivieso Champenoise Brut Nature má jiskrnou, brilantně čirou barvu zlata. V nose se objevuje náznak ušlechtilé nazrálosti, doprovázený průvodem ovocitých vůní za vedení citrusů. Chuť, za vůní popravdě zaostávající, strhávaná vzhůru burácivým dlouhotrvajícím perlením, nabízí valér hroznů, podtržený lehkým minerálním zazněním. Zpovzdálí se přidávají lehýnké ovocné doteky, již zmíněný akord citrusu a mírně natrpklý tón nedozrálých letních jablek. Vše je umocněno jako pavučinka jemnou perličkou a v dlouhém doznění provázeno náznaky vyzrálosti, což dává doušku espritní elegantní trvání.