Menu Zavřít

DÍVKA Z CAFÉ ELEKTRIC

10. 12. 2018
Autor: Euro.cz

Kosmopolitní studentka Francesca Kolowrat-Krakowská dokáže nejen vést restauraci, ale také upéct hostům dezert.

Když jsem před časem dělala rozhovor s Dominikou Kolowrat-Krakowskou, fotili jsme ji v prostorách Café Elektric, které bylo těsně před otevřením. Povídaly jsme si o dětech a já netušila, že se přesně do roka náš tým vrátí do Kolowratského paláce vyzpovídat její dceru Francescu, která Café Elektric v současnosti vede. Francesca sice na první pohled působí jako křehká éterická bytost, ale ve skutečnosti je to cílevědomá a mladá žena, která dokáže své sny měnit ve skutečnost.

* Jak vás napadlo zapojit se tak intenzivně do provozu Café Elektric?

V roce 2016 jsem odletěla studovat restaurační byznys a kulinářství do New Yorku, byl to jeden z mých snů. Chtěla jsem si pak někdy v budoucnu otevřít restauraci. Když jsem se vrátila, zrovna se nám naskytla příležitost zrekonstruovat prostor v suterénu Kolowratského paláce. A tak vznikla naše nová cesta s Café Elektric.

* Restauraci věnujete hodně energie, co je přesně náplní vaší práce?

Sestavila jsem menu naší restaurace, které stále obměňuji či přidávám nová jídla podle sezon a svátků. Také si hodně potrpím na styling jídel, aby to hezky vypadalo, a pomáhám při zkoušení nových receptů. Mnohé z nich jsou totiž mé vlastní.

* Chodím k vám na matcha lívance, jsou neuvěřitelně dobré…

To je zrovna můj recept. Když jsem v Praze, peču zdravé dezerty, které nabízíme jako denní specialitu nebo jako pozornost ke kávě. Když vymyslím něco nového k menu, zorganizuji focení a jídlo si sama styluji. Poté můžeme fotografie použít pro novináře nebo na sociální sítě, které mám na starosti. Hodně nám pomohly při startu restaurace, protože spousta turistů je neustále on-line, především na Instagramu, a když něco hezky vypadá a je to poblíž, rádi místo navštíví. Také neustále vyhledávám nové možnosti spolupráce, které by se hodily k DNA naší restaurace a pomohly nám upoutat pozornost zákazníků. Například naše spolupráce s Crěme de la Crěme vyhověla v létě veganům, kdy si u nás mohli pochutnat na veganském affogatu (kopeček zmrzliny zalitý shotem espressa). Co se týče změn a vylepšení, vždy naslouchám návrhům našeho týmu, jakou mají zpětnou vazbu od zákazníků, na co se lidi vracejí, co jim tu chybí a podobně. Strašně oceňuji feedback od zákazníků, protože pak víme, na čem zapracovat.

* Podle jakého klíče vybíráte lidi do týmu?

Restaurace byla mým snem, snažím se své vize a sny přenést i na naše zaměstnance, aby se těšili do práce a byli všichni spokojení. Naše kuchyně má výjimečný koncept se zaměřením na moderní kuchyni s mezinárodním nádechem a vegan/ vegetariánskými možnostmi, tak je třeba, aby se lidé u nás v týmu rádi učili novým věcem, ať už to jsou zdravé alternativy jídel, či třeba konopné latte. Pokud někdo přijde s tím, že umí dělat pouze českou kuchyni a nehodlá se učit novým věcem a není kreativní, u nás bohužel místo nenajde. My se snažíme u všech kreativitu podpořit, aby každý měl svůj hlas, a společně, jako jedna rodina, vymyslíme to nejlepší řešení.

* Jací jsou podle vás dnešní mladí lidé?

Je to různé. Někteří nemají žádné cíle a žijí přítomností a jediné, co je zajímá, je projít nějak školou, každý den jít na party a víkendy nejlépe prospat. To ale není nic pro mě. Dříve jsem hodně sportovala a jsem zvyklá mít v životě cíle, na kterých se musí pracovat a neustále se snažit zlepšovat a růst ve znalostech a zkušenostech. Moje generace je víc ovlivněna sociálními sítěmi, kde jsou neustále prezentovány nové informace, trendy, „perfektní“ životy a podobně. Vždyť kolik lidí už žije jen tím, že má profil na sociální síti, přidává tam fotky a videa a je za to placen nebo za to dostává produkty a pozvánky do restaurací a na eventy. Jsem si toho vědoma, proto se snažím dbát na to, abychom v Café Elektric měli Instagram a Facebook. Ten je spíš pro české zákazníky, protože v zahraničí už se moc nepoužívá. Řekla bych, že celkově má naše generace větší přístup k více informacím, a tak jsme od mala zvyklí dívat se na věc z mnoha stran a kriticky přemýšlet a uvažovat.

* Bez čeho si svůj život nedovedete představit?

Bez komunikace s lidmi. Strašně mě dobíjí energie lidí okolo a nedokážu si představit, že bych žila někde na samotě u lesa. Potřebuji kolem sebe mít neustále ruch. Baví mě, když se můžu setkávat s novými lidmi, naslouchat, dozvídat se od nich zajímavé věci nebo se jimi inspirovat. •

SNAŽÍME SE PODPOŘIT KREATIVITU NAŠICH ZAMĚSTNANCŮ A ŘEŠENÍ HLEDAT SPOLEČNĚ.

FRANCESCA KOLOWRAT-KRAKOWSKÁ

bitcoin_skoleni

Francesca Kolowrat-Krakowská vystudovala v New Yorku Institut of Culinary Education, nyní studuje na univerzitě v Londýně Fashion a Creative direction.

  • Našli jste v článku chybu?