Menu Zavřít

Dlouhá válka baget

25. 4. 2016
Autor: Martin Pinkas

Nové vietnamské bistro v Pasáži Dlouhá je jen pár desítek metrů od své přímé konkurence. Věřím, že se tu uživí oba podniky.

Je to jen pár měsíců, co jsme v Euru psali o malém vietnamském bistru moderního střihu v Rybné ulici na Starém Městě, které se jmenuje Banh-mi-ba. Sotva pár kroků od něj, na odlehlejším konci dnes už proslulé Gurmet Pasáže Dlouhá, otevřela v prosinci pobočka Bánh mi Makers.

Bánh mi Makers nejsou žádní nováčci. Jejich plněné vietnamské bagety jste mohli ochutnat na trzích a všelijakých gastroakcích, mohli jste si je objednat přes dovážkovou službu domů nebo si je dát v malé provozovně těsně za vchodem do obchodního domu Bílá labuť. Nové bistro je ale lepší, neomezuje se jen na plněné bagety a ochutnáte tu třeba i bánh cuon, které se mimo Sapu v Praze stále špatně hledají.

Jemná nakyslost bún moc

Bistro je relativně malé, napočítala jsem jen dvanáct míst, takže si touto recenzí na sebe tak trochu šiju bič, protože je mi jasné, že v době oběda už tu místo budu hledat těžko. Moderní interiér na konci pasáže láká k návštěvě, stejně jako nabídka podniku. Bánh mi Makers otevřeli v polovině prosince a zatím tu vše běží jako na drátkách, zákazníků je přiměřeně a kuchyně zvládá s přehledem. Vypozorovala jsem, že řada lidí se stavuje jen pro bánh mi s sebou, takže jsem zatím vždycky měla příležitost si v klidu sednout a najíst.

Z nabízených jídel – s výjimkou plněných baget – už jsem vyzkoušela vše a něco i opakovaně, takže na moje doporučení se můžete spolehnout.

I s ohledem na aktuální ráz počasí si tu často dávám hanojskou polévku bún moc. Jedná se sice o polévku, ale směle zastane hlavní jídlo. Kromě tenkých kulatých rýžových nudlí v ní najdete kuličky z mletého masa s trochou hub, několik plátků domácí šunky, které se budu věnovat dále, koriandr a trochu jarní cibulky.

Na zvláštním talířku pak dostanete na nudličky nakrájený ledový salát s další dávkou bylinek, pár koleček chilli a citron nebo snad limetu na dokyselení. Dávat si salát do polévky je možná trochu zvláštní, ale když to vyzkoušíte, zjistíte, že je to skvělý nápad. Vývar je ochucen do pikantního sladkokysela a zejména v kombinaci se salátem je polévka velmi svěží. Zvlášť ta jemná nakyslost mě na bún moc baví. Máte-li rádi vietnamské pho, pravděpodobně najdete zalíbení i v této polévce.

Kromě tenkých kulatých rýžových nudlí v ní najdete kuličky z mletého masa s trochou hub, několik plátků domácí šunky, které se budu věnovat dále, koriandr a trochu jarní cibulky.

Vynechat ale nedoporučuji ani výše zmíněné bánh cuon, tenoučké průsvitné „palačinky“ z rýžového těsta původem ze severního Vietnamu, které jsou plněné mletým vepřovým masem a Jidášovým uchem, podávané tradičně opět s domácí šunkou, ledovým salátem, bylinkami, smaženou cibulkou a známou sladkokyselou pikantní zálivkou nuoc mam z rybí omáčky, cukru, rýžového octa, česneku a chilli.

To, co tu nazývají domácí šunkou neboli cha lua, napohled připomíná spíše sekanou. Faktem zůstává, že se jedná o pokrm z vepřového masa, který tu připravují, jak sami deklarují, ve skořicovém kabátku, přestože skořici z něj ucítíte, jen když se opravdu soustředíte. Cha lua je tu součástí mnoha jídel, kromě obou již zmiňovaných ji najdete i v čerstvých závitcích a mangovém salátu.

Vypadá trochu zvláštně, chutná ovšem skvěle. Nebránila bych se jí ani v bagetě. Jediná vážnější výtka, kterou mám k tomu všemu, co jsem tu kdy ochutnala, je, že smažená cibulka na bánh cuon i dalších jídlech nemá úplně ideální konzistenci a je poměrně tvrdá, daleko za hranicí očekávané křupavosti. Bánh cuon jsou poměrně náročné na přípravu, proto je v pražských vietnamských restauracích většinou nenajdete, a v Bánh mi Makers máte tedy poměrně ojedinělou možnost je ochutnat.

Divoký betel

Dalším z jídel, které si tu dávám ráda a často, jsou čerstvé nesmažené závitky. Závitky tu připravují opravdu čerstvé, tedy až po objednání, takže se vám nestane jako leckde jinde, že by byly slepené a rýžový papír ztvrdlý čekáním. Kromě krevet a zmiňované domácí šunky najdete v místní verzi i vaječnou omeletu a obligátní rýžové nudle a ledový salát. K závitkům dostanete klasicky nuoc mam, která je tu lehce kyselejší a méně pálivá, než bývá obvyklé, a mně tahle verze velmi vyhovuje.

Z jídel s nudlemi, které reprezentuje například známé bún chá s grilovaným prorostlým vepřovým masem, zmíním ještě o kousek zajímavější bún lá lôt. Vedle nudlí, ledového salátu, koriandru a omáčky nuoc mam dostanete malé výrazně ochucené závitky z mletého hovězího masa zabalené v divokých betelových listech, posypané praženými loupanými arašídy a smaženou cibulkou. Vizuálně i chuťově zajímavé jídlo vám můžu rovněž směle doporučit.

Velmi mi chutnal i chef’s salad ze zeleného manga s krevetami a zmiňovanou domácí šunkou. Nejedná se vlastně o nic jiného než o mango nakrájené na nudličky a šunku cha lua s pár vyloupanými krevetami střední velikosti, bylinkami, praženými burskými oříšky a poměrně pikantní zálivkou, kterou jsem identifikovala jako zmiňovanou nuoc mam. Nápaditá kombinace chutí a jednoduché provedení mě láká k pokusu o domácí přípravu tohoto jídla. Leč dala bych si ho spíše v poloviční porci jako předkrm nebo jako hlavní jídlo až v létě. Teď v zimě preferuji spíše něco teplého.

Nejlepší bánh mì v Praze

A může to být klidně i jedna z místních plněných baget bánh mi, podle kterých nese podnik své jméno. Vlastní pečivo pečou na místě několikrát denně, má typický tvar krátké bagety s oběma konci do špičky. Je velmi křupavé na povrchu s vláčnou střídkou uvnitř.

S přáteli jsme se shodli, že místní bánh mi jsou pravděpodobně nejlepší, jaké Praha momentálně nabízí, a to bez ohledu na zvolenou náplň. Vybírejte bez obav podle chuti. Já mám ráda například kombinaci domácí paštiky a vaječné omelety nebo bánh mi Unique s hovězím masem v betelovém listě, protože je zkrátka tak dobré, že v bún lá lôt mi někdy nestačí. V každé bagetě je kromě zvolené náplně i nakládaná mrkev a ředkev, čerstvá okurka, koriandr a lehce pikantní majonéza.

Bagety se podávají rozpůlené v košíku, při jídle je tedy o něco větší riziko, že vám část náplně skončí v klíně nebo na košili, takže rarestaurace dím zvýšenou opatrnost. V případě potřeby vám jistě milá obsluha poskytne pár ubrousků navíc na odstranění skvrn na oblečení.

EBF24

A pokud neřešíte povánoční hubnutí, dejte si k bagetě i dokonale křupavé hranolky, které jsou žluté po kurkumě a jsou jednoduše skvělé. Vedle jídla musím pochválit i místní obsluhu, která se vyzná v nabídce, dokáže poradit i sugestivně nabízet jednotlivé položky menu.

Bánh mi Makers není úplně ideální podnik na romantickou večeři nebo pracovní schůzku s neveřejným obsahem, ale pokud se chcete dobře a zajímavě najíst, zaplatit velmi přiměřenou cenu a odcházet s pocitem, že obsluze záleželo na tom, abyste se u nich cítili dobře, je to pro vás to pravé místo.

Bánh mi Makers

Gurmet Pasáž Dlouhá
Dlouhá 39, Praha 1
tel.: 257 317 777
https://www.facebook.com/banhmimakers

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku.
Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku - bánh mi s grilovanou kachnou • 95 Kč
- fresh rolls – čerstvé závitky • 60 Kč
- bánh mi Unique • 85 Kč
- bánh cuon – rýžové rolky s domácí šunkou • 135 Kč
- bún lá lôt – rýžové nudle s hovězím masem v betelovém listě • 135 Kč
- chef´s salad – salát se zeleným mangem, krevetami a domácí šunkou • 140 Kč
- bún moc – polévka s rýžovými nudlemi, masovými kuličkami a domácí šunkou • 135 Kč

Výběr z nápojového lístku - jasmínový čaj • 40 Kč
- orange passion – čerstvý džus z pomeranče a marakuji • 69 Kč
- Pure CoCo. 100 % kokosová voda • 59 Kč
- voda 0,5 l • 20 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).