Menu Zavřít

Dluhopisy u ledu?

10. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

Vydá, nebo nevydá ještě letos na podzim ministerstvo financí státní dluhopisy pro drobné investory? Úředníci zatím nevědí. Dočasný šéf státní kasy Eduard Janota prý pro letošní start emise udělá maximum. „Tlačím na to, abychom letos zkusmo alespoň jednu emisi udělali,“ hlásí Janota. Jenže technické věci se stále nepodařilo dojednat. „Stále na tom děláme, řešíme technicko-logistickou stránku,“ přiznává Janota. Ministerstvo financí totiž neví, jak dluhopisy prodávat, aby to bylo co nejjednodušší, nejlevnější a nejefektivnější. Do toho navíc přišly povodně a úředníci přesunuli svou pozornost od státních dluhopisů k povodňovým.
Odklad emise připouštějí i někteří členové původní přípravné komise pro projekt státních dluhopisů do českých domácností. Své jméno si ale uvést nepřejí. „Všichni zainteresovaní věří, že první retailová emise státních dluhopisů bude ještě letos. Určité drobné komplikace existují, ale není to nic podstatného. Zhruba v polovině července by měla být dána informace o průběhu projektu,“ sdělil týdeníku EURO šéf Arca Capital Pavel Makovec, který komisi vedl.
Ministerstvo nechce dluhopisy prodávat přes banky. Ve hře je internet, Czechpointy a Česká pošta. Jakákoli varianta ale přinese nemalé náklady. „Budou dva distribuční kanály,“ ujišťuje Janota. Pošta má o distribuci velký zájem. Na počátku plánu sama iniciativně poslala ministerstvu svou nabídku. „V současné době jednáme se Střediskem cenných papírů o možné spolupráci v oblasti distribuce státních dluhopisů. Konkrétní závěry zatím dohodnuty nebyly,“ sdělila týdeníku EURO mluvčí pošty Petra Králová.
Navíc se množí konkurence. Poté, co začala nabízet státní dluhopisy pro drobnou klientelu Česká spořitelna, přidal se nedávno další bankovní dům. Začátkem června spustila ČSOB zajištěný fond do státních dluhopisů šesti evropských zemí včetně České republiky. Podobné produkty prý chystají i další banky. Výši úroku chtějí úředníci zveřejnit až těsně před startem emise, a to až podle situace, jaká bude na trhu. Ve hře je pevný i plovoucí úrok a vydávat se budou pravděpodobně po koruně ve větších balících. Ministerstvo má k vydání dluhopisů v co nejbližší době silnou motivaci, kterou je nedostatek financí ve státní kase. Podle Janoty by letošní emise mohla být v rozmezí dvou až čtyř miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).