Menu Zavřít

„Dneska dělá pana Čistýho.“ Šlachtu kvůli odposlechům prověřuje GIBS

5. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

„Měl rád prachy," říká v odposleších o bývalém elitním detektivovi Robertu Šlachtovi jeho dlouholetý přítel Albin Arifovič.

Odposlech je mocná zbraň. A také dvojsečná, jak se momentálně přesvědčuje bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. O odposlechy se opíral ve většině svých případů, včetně toho nejslavnějšího, kterým shodil vládu premiéra Petra Nečase. Teď Šlachtu na základě nahrávek, na nichž o něm hovoří dva blízcí známí, prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

O Šlachtovi se v rozmezí let 2014 a 2015 bavili po telefonu jeho letitý přítel a informátor z Brna Albin Arifovič a detektiv ze Šlachtova někdejšího ÚOOZ Luděk Vokál. Jejich hovory zaznamenala Generální inspekce bezpečnostních sborů a jejich přepisy se po čase dostaly i mimo inspekci.

Euro.cz má jejich část k dispozici. Objevují se v nich mimo jiné následující pasáže: „Hlavně, ty vole, von dřív měl rád prachy, pi*us,“ říká Vokálovi v jednom z telefonátů Arifovič. „Robert?“ táže se detektiv a Arifovič přitaká. „Ty by sis na jeho místě vzal?“ navazuje Vokál. „Ale to by byla taková částka, vole. Já bych mu mohl donést kilo… Chodil na výslechy. Měl ode mě všechno. A odkud? Albošských (albánských - pozn. red.) měl peněz,“ naznačuje Arifovič, že si měl Šlachta v minulosti při vyšetřování trestné činnosti brát peníze.


Šlachtu vyšetřoval GIBS i kvůli vynášení informací. Čtěte více

 Fotografie, která měla údajně prokazovat nadstandardní vztahy Roberta Šlachty s Albinem Arifovičem


„Já vím, dneska to nemá, dneska dělá pana Čistýho,“ odpovídá Vokál. Arifovič přitakává: „Tak já vím, že dělá pana Čistýho, ale rozumíš, takovýhle peníze za takový hlouposti, aby se tam jednalo o nějakou závažnou věc, že někoho kryje, za nějakou vraždu, za nějakej únos, že budeš mít čistý svědomí.“ Vokál pak vysvětluje, že Šlachtu už vraždy a únosy nezajímají, že se přeorientoval na politiku: „Pro něj je vážná věc Rittig a Janouch (lobbista Roman Janoušek - pozn. red.). Von ti klidně dá informace k loupeži, ale nedá ti informace k tomuhle, von to obrátil celý.“

Pasáž o údajném braní peněz za údajně přimhouřené oči při vyšetřování se posléze přetáčí na hon za lobbisty, který vyvrcholil známou kauzou, kvůli níž padla v létě 2013 vláda Petra Nečase.

Obecné, nekonkrétní

Odposlechy Arifoviče a Vokála se už generální inspekce jednou zabývala. Inspektoři Šlachtu prověřovali kvůli podezření ze zneužití pravomoci, maření úkolů úřední osoby z nedbalosti, přijetí úplatku nebo podplácení. Inspekce prověřovala také podezření, že měl Šlachta předávat kriminálně „závadovým osobám“ informace o připravovaných zásazích, trestních řízeních a podobně. Inspekce nicméně došla k závěru, že šlo o obecné, nekonkrétní informace, „které není možné, vzhledem k časovému odstupu, kdy k deklarovanému nezákonnému jednání mělo dojít, potvrdit či vyvrátit“, jak napsala do usnesení.

Robert Šlachta se dnes ke spojenectví s Albinem Arifovičem vyjadřuje nerad. „Nepopírám, že pana Arifoviče znám. Naše kontakty byly čistě pracovní a osobně jsme se neviděli a nejsme v žádném kontaktu již několik let,“ řekl například Šlachta Radiožurnálu. Policejní zdroje ovšem tvrdí, že nešlo jen o styky na ryze pracovní bázi, jak detektiv tvrdí, ale že šlo skutečně o přátelskou vazbu. Když týdeník Euro Šlachtu s tímto tématem oslovil, vzkázal, že se k němu už víc vyjadřovat nebude.

Odposlechová konstrukce

Robert Šlachta dnes může doufat, že inspektoři nebudou s audiozáznamy nakládat podobně jako jeho bývalí podřízení, kteří na nich postavili podstatné části mediálně známých případů: Nagygate, Vidkun či Beretta. Na základě odposlechů dvou osob bavících se o třetí vystavěli Šlachtovi detektivové nemalou část příběhů, které se následně ocitly před soudem. A tam se začaly bortit.

„V průběhu prověřování se skutečnosti uvedené v záznamu o zahájení úkonů trestního řízení zčásti potvrdily, proto je nutné přistoupit k dalším opatřením,“ stojí ovšem v dokumentu GIBS ke Šlachtovi. Že by GIBS uměla s odposlechy pracovat lépe než Šlachtův někdejší útvar?

Dále čtěte:

Všichni Šlachtovi muži: exdetektiv ÚOOZ dostal trafiku u olomouckých žalobců

EBF24

Radek nevypovídá: detektiv v kauze Vidkun odmítá spolupráci

Exministr vnitra Pecina: Sloučení útvarů dříve navrhoval i Šlachta


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).