Menu Zavřít

Dneska vaří celebrity

14. 8. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

Média se vrhla na špičkovou gastronomii, pomohla z ní učinit módu a z šéfkuchařů vytváří celebrity. Výsledkem je – jak jinak – zmatení hodnot. Tři příklady z posledního týdne.
Kuchařskou soutěž v rámci Oslav svatého Vavřince bude ředitelovat Jan Pípal, oznamují halasně pořadatelé a doufají, že tím své soutěži dodají na lesku. Vždyť Pípal se ke gastronomii vyjadřuje v televizních pořadech, na obrazovce působí věrohodně. Kromě toho je šéfkuchařem restaurace pražského hotelu Sheraton (tady má zase kvalitu signalizovat světová značka). Zrada je jen v tom, že Pípal prozatím nedokázal v Sheratonu vykřesat nic pozoruhodného a například nedávná recenze týdeníku EURO skončila menší katastrofou.
Příklad druhý. Jinak jistě pozoruhodný projekt Perfect Gastronomy organizovaný Staropramenem oznámil, že mezi 100 perfekcionistů, kteří navštěvují a hodnotí české restaurace, se „zařadily také významné osobnosti z oblasti gastronomie, jako např. Miroslav Kubec, prezident České asociace kuchařů a cukrářů, který zastává pozici executive chef hotelu InterContinental Praha, a také Filip Sajler … spolu se svým kolegou moderuje seriál o vaření Kluci v akci“. Viděno z jiného úhlu: hlavním tvůrcem nedávno tak obdivované kuchyně v InterContinentalu nebyl Kubec, nýbrž Martin Slezák, který nyní kraluje na Rybím trhu. A v InterContinentalu je to znát. Nad Kluky v akci pak většina expertů v oboru obrací oči v sloup.
A do třetice citujme ze zprávy, kterou týdeník EURO obdržel od jednoho pražského TOP manažera: „Jedna naše obchodní partnerka držící s módou si přála obchodní oběd v restauraci Imperial. Dal jsem si kachnu confit. Očekával jsem marinované štavnaté stehýnko nebo prsíčka a dostal jsem vysušené stehno na přepálené cibulce. Na místě jsem nechtěl kvalitu reklamovat, protože by to dáma mohla chápat jako útok na svou osobu, když tu restauraci vybrala. Jen při odchodu jsem obsluhu upozornil na svoji nespokojenost. Následně jsem poslal kritický mail a překvapilo mne, že jsem nedostal žádnou odpověď. Asi to patří k jejich firemní kultuře.“
Ano, jedná se o ten Imperial, kde panuje supercelebrita roku Zdeněk Pohlreich. Kdo tam zajde, ví dobře, že část personálu práci tak docela nezvládá a zážitky hostů jsou proto velmi, velmi nevyrovnané. Jenže Pohlreich, to je přece ten z Ano, šéfe! A tak módychtivá veřejnost gastronomicky blbne a blbne, až ztratí poslední zábrany a vrátí se k brambůrkům před televizí. Vařit bude Babica.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).