Menu Zavřít

DO AMERICKÉ RODINY

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Restrukturalizace 

Americká společnost Lennox oznámila, že koupila sto procent akcií společnosti Janka Radotín, která je největším českým výrobcem vzduchotechniky. Restrukturalizace podniku se tedy blíží k cíli.

Americká rodinná firma patří mezi čtyřku největších výrobců v oboru klimatizace a vzduchotechniky na světě. Její roční obrat se pohybuje okolo dvou miliard dolarů. Protože firma nemá podobu společnosti akciové, nemusí nikde o sobě podrobnos ti zveřejňovat. Zdá se však, že v poslední době je jí jen americký trh malý.

Před dvěma lety se Lennox rozhodl expandovat do Evropy. V západní Evropě vstoupil do třinácti společností, poslední akvizicí - a jedinou ve střední Evropě - je Janka Radotín. Radotínský podnik nebyl pro Lennox žádnou velkou neznámou. V ro ce 1995 sem přišel jako poradce jeden z bývalých prezidentů americké společnosti. Navíc měl Lennox dvacetiprocentní podíl ve francouzské firmě Friga Bohn, se kterou Janka utvořila společný podnik.

Američané kupovali Janku Radotín, dceru akciové společnosti Janka, do níž byly na počátku roku 1996 převedeny hlavní proudy výroby. Akcie této firmy nejsou a nebyly veřejně obchodovatelné. Martin Roman, ředitel Janky Radotín, tvrdí, že veškeré záva zky vůči mateřské společnosti byly vypořádány. Akciová společnost Janka, která inkasovala peníze z prodeje své dcery, nyní spravuje zbytkový majetek společnosti a zřejmě se postupně zlikviduje.

Propasti i výšiny

Státní podnik Janka se privatizoval kuponovou metodou. V roce 1993 se firma ocitla ve finančním kolapsu, ztráta se při stosedmdesátimilionovém obratu prohloubila až na 123 milionů korun, zakázkové knihy byly téměř prázdné, dluhy dosáhly astronomický ch výšin. Podnik nemohl splácet a výsledkem bylo, že mu Komerční banka, jakožto hlavní věřitel, obstavila účty.

Akcionáři si najali nové vedení: v něm byli většinou mladí lidé, ale už se zkušenostmi z nadnárodních společností. Jejich prvním úkolem bylo dohodnout s věřiteli, aby dali firmě ještě šanci a restrukturalizovali úvěry. Pak následoval o zeštíhlování. Během šesti let firma propustila tři sta osmdesát zaměstnanců, dnes jich v podniku pracují necelé tři stovky. Zúžila se výrobní činnost, z původních sedmi oborů podniku zůstaly pouze tři. „Ponechali jsme si pouze výrobu vzduchot echnických jednotek, výrobu ventilátorů a průmyslových chladičů, vysvětlil Martin Roman. Jeden obor zavřeli zcela, dva odkoupil strojírenský koncern ABB. Výroba výměníků tepla byla vložena do společného podniku (vlastněného přesně napůl) s fra ncouzskou společností Friga Bohn. V radotínském areálu tak vyrostla továrna na zelené louce a Friga - Coil by se měl stát do roku 2001 jedním z největších producentů výměníků.

Radotínský podnik během uplynulých tří let zdvojnásobil obrat, vybudoval si vlastní distribuční síť, na domácím trhu si ukousl téměř třicet procent, od roku 1996 hospodaří v černých číslech.

Před koncem

Základní fázi restrukturalizace firma loni ukončila vývojem nové generace produktů ve spolupráci s německými odborníky. Letos v květnu bude uzavřen tříletý proces, ve kterém se zavádí nový informační systém Movex. Zatímco v roce 1993 se Ja nce podařilo vyvézt sotva jedno procento celkové produkce, v loňském roce to už byla téměř třetina. Dosud nejvýznamnější zakázkou byla dodávka vzduchotechniky za 2,4 milionu marek pro nový závod společnosti General Motors v polských Gliwicích. V roce 1997 podnik navázal spolupráci s japonskými koncerny Mitsubishi a Toshiba a loni v dubnu uzavřel smlouvu s evropskou centrálou ABB.

Nyní v podniku probíhá projekt reinženýrinku, jenž by měl přinést největší zlom v produktivitě práce. „Například loni trvalo celý týden, než se podařilo objednávku od zákazníka konvertovat do výroby, od května to bude ale jenom třicet minut, vysvětluje Martin Roman. Celá akce za sedmdesát milionů bude dokončena v průběhu příštího roku, dnes se rekonstruuje výrobní proces.

Americký vlastník předpokládá, že se Janka stane základnou pro další expanzi do střední a východní Evropy a své výrobky bude dodávat do celé západní Evropy. Letos majitel hodlá navýšit základní jmění a z něho financovat závěrečnou fázi re strukturalizace. Obrat radotínského podniku by se měl v horizontu tří let ztrojnásobit.

Základem je tým

Velkou část úspěšné restrukturalizace Martin Roman připisuje zkušenému a sehranému týmu lidí ve vedení společnosti. Přiznává, že na počátku restrukturalizačního procesu bylo nutné zavést téměř diktátorský režim, ale v okamžiku, kdy bylo více mé ně jasné, že podnik přežije, tak se povolila uzda samostatnosti. Manažer podle něho nerozhoduje, ale vybírá kvalitní tým, motivuje ho a stanoví směr firmy. Proto se v Jance snaží, aby byla hierarchie co nejplošší, s co největší mírou pravo mocí a zodpovědnosti.

EBF24

Zaměstnanci jsou motivováni variabilní složkou mzdy, jež se odvíjí od růstu produktivity práce. Každý měsíc se pak na mzdy rozdělí čtvrtina meziročního přírůstku. Tento ukazatel je celopodnikový a motivuje každého, od vrátného přes dělníky až k vedoucím pracovníkům. Průměrná měsíční mzda nyní dosahuje asi třinácti tisíc korun. O výši platů manažerů ředitel nechtěl mluvit, nicméně jejich polovina je závislá na výkonnosti podniku.

Se současným managementem je zřejmě spokojen i americký partner, protože žádného svého člověka do něj zatím nedosadil a ani neusiloval o jiné změny ve vedení. Nabízí sice Jance pomoc, ale jinak jí ponechává plnou samostatnost, generálního ředitele dokonce jmenoval i předsedou představenstva.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).