Menu Zavřít

DO CHMELAŘSKÉ VSTOUPÍ BELGIČANÉ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o j i š ť o v n i c t v í

Do Chmelařské pojišťovny, jako do prvního z tuzemských ústavů, vstoupí letos zahraniční partner – belgická pojišťovna KBC Insurance N. V., která je součástí bankovní a pojišťovací skupiny KBC Bank and Insurance Group. Po rozhodnutí valné hromady navýší KBC základní jmění Chmelařské o 111 milionů korun na 327 milionů. Její podíl tak dosáhne blokační minority (34 procenta).

„Silný zahraniční partner je velmi dobrou cestou pro malé tuzemské pojišťovny, jak se udržet na trhu, uvedla mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

Během dvou let podíl KBC vzroste v souladu s plánem na získání majority, a to především na úkor dosavadního akcionáře – Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu. Další akcionář – Chmelařství, družstvo Žatec – si i v budoucnu ponechá 34 procenta.

MMF24

KBC je rovněž jedním z deseti uchazečů o privatizovaný podíl v ČSOB. Zájemci mají do poloviny prosince předložit závazné nabídky. Pokud by KBC uspěla, Chmelařská by získala dalšího silného partnera. „V případě vítězství využijeme shodných efektů v činnosti banky i pojišťovny, doplnil šéf KBC Bank pro střední Evropu a předseda dozorčí rady Chmelařské Pavel Strnad. Chmelařská pojišťovna vstoupila na trh v roce 1996 a patří mezi menší pojišťovny. V pololetí letošního roku dosáhla na osmnácté místo v žebříčku tuzemských pojišťoven. Letos očekává předpis pojistného za 130 milionů korun a ztráta oproti původnímu plánu poklesne asi o 11 milionů korun na šedesát milionů. V příštím roce plánuje předepsat pojistné za 300 milionů korun. „Rovněž chceme poskytovat i povinné ručení po jeho liberalizaci v roce 2000, zdůraznil šéf pojišťovny František Vacek.

Tuzemský pojistný trh je již podle odborníků pojišťovnami nasycen, do budoucna lze proto očekávat větší počet fúzí či kapitálových vstupů zahraničních subjektů. Zároveň je to pro malé pojišťovny jedna z cest, jak posílit kapitál. „Pokud chce pojišťovna expandovat, tak vybrané pojistné musí odpovídat jejímu vlastnímu jmění. Fúze je jednou z cest, jak ho posílit, říká generální tajemník České asociace pojišťoven Jaroslav Mesršmíd.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).