Menu Zavřít

DO DOMÁCÍHO LÉČENÍ

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

HDP

Praha – Český statistický úřad potvrdil, že ekonomika roste poměrně solidním tempem. Ve druhém čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt o 1,9 procenta a za celé pololetí dosáhl růst 3,1 procenta. Analytici i úředníci ministerstva financí se shodují, že by letošní růst ekonomiky mohl dosáhnout zhruba dvou a půl procenta a příští rok být o procentní bod vyšší.

Na umření to tedy nevypadá, ale na nějakou přílišnou kondici ještě také ne. Růst v eurozóně je stále vyšší a měl by zůstat vyšší i v příštím roce. To znamená, že přibližování české ekonomiky k unii se stále ještě nekoná. Navíc vysoké ceny ropy ohrožují pokračování konjunktury v Evropě, a mohou nás tudíž velmi nepříjemně zasáhnout, i pokud jde o možnosti exportu.

EBF24

Na druhou stranu je ve statistice velmi povzbudivé, že roste tvorba fixního kapitálu, zejména na straně soukromých subjektů. Investice do strojního a dalšího zařízení vzrostly o 9,2 procenta, což by mohlo naznačovat, že v blízké budoucnosti podstatně vzroste produkční potenciál české ekonomiky i její konkurenceschopnost. Spotřeba domácností i výdaje vlády se přitom drží na úrovni, která neohrožuje vnitřní rovnováhu. Prostor pro další neinflační zvýšení růstu zde tedy existuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).