Menu Zavřít

Do dvou let bez televize a první mobil v jedenácti. Státy „učí“ rodiče, jak zodpovědně nakládat s digitálními technologiemi

5. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Depositphotos
  • Moderní technologie výrazně ovlivňují vývoj dětí, což s sebou nese nejen pozitiva, ale i řadu rizik. Těm se snaží předcházet nejen rodiče, nýbrž i celé vlády
  • Kromě Francie se touto oblastí zaobírají třeba úřady ve Švédsku, které se rozhodly vydat první doporučení o době, již by děti měly trávit před obrazovkou
  • Zařízením s obrazovkami by se dle nich zcela měly vyhnout jedinci do dvou let věku, zatímco teenageři by před obrazovkou mohli trávit až tři hodiny denně. Realita je však často někde jinde

Zatímco generace narozené koncem minulého století vyrůstaly obklopené hračkami a deskovými hrami, ty dnešní se už v útlém věku dostávají do kontaktu s digitálními technologiemi. Což samozřejmě zásadně mění způsob, jakým se děti učí a vyvíjejí. A ačkoli mohou být moderní technologie během těchto procesů velice nápomocné, můžou na druhou stranu napáchat i značnou škodu.

Snížení fyzické aktivity, horší soustředěnost, sociální izolace či poruchy spánku představují jen krátký výčet z celé řady potenciálních rizik. Je přitom hlavně na rodičích, aby své děti před obdobnými problémy ochránili. 

V oblasti umělé inteligence je třeba začít vzdělávat i děti, shodují se odborníci. Nástup AI školství zaspalo
Přečtěte si také:

V oblasti umělé inteligence je třeba začít vzdělávat i děti, shodují se odborníci. Nástup AI školství zaspalo

Nyní se však zodpovědnou roli v tomto procesu vůbec poprvé rozhodla sehrát také švédská vláda, jejíž zdravotní úřad Folkhälsomyndigheten aktuálně přichází s vlastními doporučeními. Podle těch by žádným obrazovkám neměly být vystavovány děti mladší dvou let, zatímco teenageři by na mobilních telefonech, počítačích a obdobných zařízeních měli strávit maximálně tři hodiny denně. „Rodiče a opatrovníci by měli přemýšlet o tom, jak obrazovky používají v přítomnosti svých dětí, a vysvětlit jim, co dělají na svých mobilních telefonech,“ uvádí deník The Guardian s odkazem na pokyny.

Na televizi v ložnici zapomeňte

Pokud jde o další věkové skupiny, čas strávený u obrazovek by u dětí ve věku od dvou do pěti let měl být omezen na maximálně jednu hodinu denně, přičemž školáci ve věku mezi šesti a dvanácti lety by digitálním technologiím měli věnovat maximálně dvě hodiny. Zdravotní úřad také doporučil, aby děti nepoužívaly obrazovky před spaním a aby se vyvarovaly jejich přítomnosti v ložnici.

Outstream Placeholder

Se zaměřením na ty nejmenší své doporučení na téma digitálních technologií již v minulosti vydala i Světová zdravotnická organizace, podle které by se děti mladší 24 měsíců měly obrazovkám zcela vyhnout, zatímco ty tří- až čtyřleté by před nimi měly být maximálně hodinu denně.

Realita je ale jiná. Doba, kterou děti na mobilech a počítačích tráví, je často daleko za zdravou hranicí, přičemž zlomová v tomto ohledu byla pandemie. Koneckonců, podle analýzy JAMA Pediatrics z let 2020 až 2022 se průměrná doba strávená u obrazovky v případě dětí ve věku od tří do osmnácti let zvýšila o 52 procent na 246 minut denně. Nejpatrnější byl přitom nárůst u dětí ve věku mezi 12 až 18 lety.

Kolik času trávíte používáním digitálních technologií?

Nutno podotknout, že analýza mohla být ovlivněna skutečností, že se v tomto období do online světa přesunula i školní výuka. Nicméně, z průzkumu BBC Children's and Education vyplývá, že nové návyky dětem ve většině případů zůstaly i po skončení pandemie – takový pocit má momentálně na 79 procent rodičů. Na snadný přístup k moderním technologiím u nejmladších skupin pak ukazuje třeba britský průzkum agentury Ofcom. Podle toho vlastní mobilní telefon 17 procent dětí ve věku tří až čtyř let a téměř 90 procent takto starých dětí již sleduje videa na internetu.

„Příliš dlouho jsme dovolovali, aby nám obrazovky a aplikace kradly čas a pozornost na úkor toho, co víme, že je pro dobrý pocit skutečně potřeba. Používání digitálních médií přitom může mít negativní dopady na zdraví, včetně zhoršeného spánku a příznaků deprese,“ uvedl ministr sociálních věcí Jakob Forssmed s tím, že skrze věkově přizpůsobená doporučení chtějí společnosti pomoci ke zdravějšímu, uvědomělému a odpovědnému používání digitálních médií.

První mobil? V 11 letech

Pokyny, které jsou zaměřeny jak na dospělé, tak na děti, rovněž obsahují motivaci a obecné rady, jak k této problematice přistupovat a efektivně o ní a jejích rizicích hovořit. „Jsou to důležité a potřebné rozhovory,“ upozornil Forssmed a dodal, že aby se čas strávený na digitálních zařízeních u dětí skutečně podařilo snížit, měli by jít příkladem i samotní rodiče.

Švédsko není první zemí, která se do boje s takto „závislými“ dětmi pustila. Začátkem tohoto roku dospěla francouzská vláda k závěru, že by děti mladší tří let obrazovkám vůbec být vystavované neměly, a to včetně televize. Dále uvedla, že ideální hranice pro získání prvního mobilního telefonu je před dosažením věku 11 let, v případě smartphonu o dva roky později.

ebf - tip - debata

Úplný digitální detox podle vědců ztrácí význam. Novým fenoménem je vědomé používání technologií
Přečtěte si také:

Úplný digitální detox podle vědců ztrácí význam. Novým fenoménem je vědomé používání technologií

Že navrhne přísnější legislativu, která čas u obrazovky u dětí omezí, se prezident Emmanuel Macron zavázal již začátkem roku. Mezitím francouzské školy v rámci „digitální pauzy“, která by mohla být plošně zavedena od ledna následujícího roku, zkouší roli mobilních telefonů omezit a experimentují se zákazem těchto zařízení pro žáky mladší 15 let. Možný zákaz chytrých telefonů na základních školách v minulosti zvažovala i švédská vláda.

O zavedení obdobných praktik se navíc aktuálně mluví i v Česku, a to zejména v souvislosti se Vsetínem, který jako první tuzemské město od září mobilní telefony v jím spravovaných školách dětem zcela zakázal. Žáci musejí zařízení odevzdat již před začátkem vyučování a dostanou je zpět až po jeho skončení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).