Menu Zavřít

Do energetiky musí jít bilióny dolarů, tvrdí IEA

16. 11. 2009
Autor: profit

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) se v dalších dvou dekádách bude muset po celém světě investovat do energetické účinnosti a „nízkouhlíkové“ ekonomiky přes deset bilionů dolarů tak, aby se zamezilo nevratným klimatickým změnám. Tato investice se však rychle vrátí v energetických úsporách.

Autor: ec.europa.eu

Mezinárodní energetická agentura (IEA) zveřejnila pravidelnou zprávu World Energy Outlook, kde detailně vypočítává, co všechno musí svět udělat, aby dosáhl dlouhodobě udržitelné energetiky. IEA doufá, že se jí necelý měsíc před klíčovým klimatickým summitem v Kodani podaří rozhýbat stagnující jednání. Zatím se totiž zdá, že v Dánsku spatří světlo světa spíš rámcová politická dohoda všech důležitých hráčů, než detailní závazný text, který by plně nahradil Kjótský protokol (EurActiv 9.11.2009).

I když současná hospodářská krize znamená pokles v celosvětové poptávce po energiích, po jejím odeznění „hlad“ rostoucích ekonomik zase vzroste, upozorňuje IEA s tím, že spotřeba energie bude (pokud se na současných trendech nic zásadního nezmění) v průměru do roku 2030 růst o 1,5 % ročně. Z čeho se tento nárůst pokryje? Ze tří čtvrtin pomocí znečišťujících energetických zdrojů, odhaduje IEA, – prim bude i nadále hrát uhlí.

Zraky průmyslníků se musí upřít do Asie, neboť podle IEA se bude polovina nárůstu poptávky po energiích do roku 2030 realizovat jen ve dvou zemích: Číně a Indii. Svět bude sice mít na pokrytí energetických potřeb všech obyvatel dost zdrojů i dlouho po roce 2030, ovšem pokud se nynější trendy v energetice nepromění, zaplatíme vysokou cenu. Hrozí nám poškození životního prostředí (související také s pokračujícími klimatickými změnami) a narušení energetické bezpečnosti, varuje IEA.

KL24

Zpráva také podtrhává známý fakt, že bez zásadní proměny energetiky není možné účinně bojovat s klimatickými změnami. Pokud chceme udržet růst teplot pod hranicí dvou stupňů Celsia (jak doporučuje Mezivládní panel ke klimatické změně – IPCC), musí celosvětové emise vrcholit ne později než v roce 2020, uvádí studie. Podle ní si to vyžádá snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 34%, ve srovnání se scénářem, kdy by se proti změnám klimatu nepodnikalo nic (business-as-usual scenario).

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?