Menu Zavřít

DO HLAVY NEDOHLÉDNEŠ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Řízení brněnské akciové společnosti Královopolská se vrátilo do rukou představenstva firmy. Vrchní soud v Olomouci zrušil začátkem minulého týdne konkurs podniku, který v únoru bryskně vyhlásila soudkyně Hrstková z Krajského obchodního soudu v Brně. V Královopolské si teď oddechli. Ale na jak dlouho? Věc se vrátí opět do rukou soudkyně Hrstkové. A té do hlavy nikdo nevidí. Už nad jejím původním rozhodnutím zůstával totiž kdekomu rozum stát.

Královopolská stále vyrábí. A jak prohlašuje její vedení, je schopná v plné míře obnovit i obchodní činnost. Očekává také, že řada zakázek, které firma ztratila po prohlášení konkursu, bude možná znovu dostupná. Management nepřímo podpořil i ministr obrany. Naznačil, že jednou z možností, jak zadluženému podniku pomoci, jsou offsetové programy, spojené s nákupem nadzvukových letounů pro českou armádu. Výborně. Ale bude to argument pro soudkyni Hrstkovou, aby tentokrát rozhodla jinak?

Podstata věci zůstává táž. Podnik je zadlužený, jeho největší akcionář – Fond národního majetku, respektive jeho dceřiná společnost KRAS – mu hodlá pomoci kapitalizací pohledávek. Pro ostatní věřitele je připraveno soudní vyrovnání. Což je pro všechny zúčastněné nejpřijatelnější řešení.

Jenomže stejná situace byla už v únoru. Celá agenda tehdy ležela u Krajského obchodního soudu v Brně, ovšem na stole soudkyně Hanzlíkové. Pak přišel úder pod pás. Drobný podnikatel, kterému Královopolská dluží něco přes milion korun, podal návrh na konkurs. A věc se oproti všem zvyklostem dostala do ruky soudkyně Hrstkové. Ta nezaváhala. Přestože podnik v té době jednal s investorem, který měl řídit vstup strategického partnera do Královopolské.

EBF24

Důvody, proč soudkyně rozhodla tak, jak rozhodla, nemusí Hrstková nikomu sdělovat. Lze se jenom dohadovat, spekulovat. A totéž platí o novém procesu. Zjevné je pouze to, že se žena v taláru ekonomickou rozvahou příliš neřídila. Bude–li tak ochotna učinit při novém rozhodování, je ve hvězdách. Byť management i tentokrát hlasitě připomíná, že odhad výdajů se u vyrovnání pohybuje pod jednou miliardou korun, zatímco při opakovaném prohlášení konkursu by se náklady došplhaly až na čtyři miliardy korun.

Akcionáři, pracovníci i vedení Královopolské se tedy možná radují předčasně. Soudkyně Hrstková klidně může trvat na svém a dát si tentokrát pozor na formální pochybení. Kvůli nim totiž Vrchní soud v Olomouci její původní verdikt zrušil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).