Menu Zavřít

Do hry vletěl Eagle

9. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Obrněnci přímo z výroby firem Textron a General Dynamics

Americká administrativa - ve snaze pomoci českým vojákům v Afghánistánu - vyjednala s firmami Textron a General Dynamics urychlenou dodávku čtyř lehkých obrněných vozidel mimo veškeré pořadníky přímo z výroby. Na české ministerstvo obrany už přišla nabídka na vozidlo Eagle IV od švýcarského výrobce Mowag (General Dynamics). Extrémně krátké dodací lhůty Američanů se počítají na týdny.
Ministerstvo obrany se snaží nakoupit obrněná vozidla, která mají zvýšit bezpečnost vojáků v zahraničních misích, již od roku 2004. Hlavní argument nutné potřeby pro dvě říjnová neveřejná výběrová řízení, v nichž padla volba na německé Dingo 2 a italské Iveco MLP, je z tohoto pohledu chatrný. Ve zrušeném srpnovém tendru Vojenské policie nebyl žádný z amerických výrobců ani osloven, přestože Američané měli nabídku připravenu už na jaře (včetně okamžité dodávky čtyř vozů a jejich zapůjčení zdarma).
Pro naše vojáky není Eagle IV neznámým strojem, protože se loni společně s Vojenským opravárenským podnikem-026 Šternberk, který měl zajišťovat logistickou podporu, úspěšně zúčastnil výběrového řízení. Nákup se však neuskutečnil. Iveco MLV skončilo v tehdejším tendru až za ním. Snahu USA pomoci Česku dokumentuje i nabídka na bezplatné zapůjčení více než dvaceti lehkých obrněných vozidel „Humwee“ po celou dobu trvání české mise v Afghánistánu. Jednání, která vede první náměstek Martin Barták s americkou náměstkyní ministra obrany pro zahraniční operace Deborah Caganovou, však nejsou dle sdělení mluvčího ministerstva Andreje Čírtka uzavřena.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).