Menu Zavřít

Do konce roku v zisku

23. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Sazku lze ještě zachránit, léčba ale může být drastická, tvrdí manažer PPF

EURO: Mluvilo se o Vás jako o kandidátovi PPF na řízení Sazky. Platí to ještě? Vzhledem k tomu, že Sazka je v konkurzu, není tato otázka na pořadu dne. Dál zodpovídám v PPF za tento projekt, ve vztahu k Sazce jsem však nyní v pozici věřitele, nikoli výkonného manažera.

EURO: Po trhu kolují informace o hromadných výpovědích v Sazce. Údajně již ve firmě nezůstal nikdo z klíčových zaměstnanců, kteří měli na starost zajištění provozu distribuční sítě… Takovou informaci nemám. Vím, že někteří odešli, případně odejdou, ale i tak v Sazce většina zaměstnanců zůstala. Nyní je už jasné, že insolvenční správce má zájem Sazku dál provozovat a stabilizovat ať už s novými zaměstnanci či se stávajícími, kteří zůstanou. Pro další budoucnost Sazky jsou totiž zaměstnanci klíčoví.

EURO: Nemáte strach, že je Sazka v takovém stavu, že se již nedá zachránit? Pacient je zachranitelný. Ale každý den, kdy mu nebudou podány správné léky, se jeho zdravotní stav zhoršuje, až se může stát, že zemře. Nemyslím si ale, že je to případ Sazky, i když se možná bude muset nasadit velmi účinná a drastická léčba. To znamená okamžitě poskytnout potřebné finanční prostředky, stabilizovat zaměstnance a začít komunikovat s distribuční sítí a samozřejmě s klienty. Jakmile věřitelé poskytnou nezbytné financování, bude pro Sazku možné obnovit komunikaci se sázejícími, tedy reklamu. Je třeba obnovit jejich důvěru, ukázat, že se na Sazku mohou zase spolehnout, že když si vsadí a vyhrají, dostanou zaplaceno.

EURO: Je vůbec reálné, aby se podařilo důvěru klientů obnovit? Zvlášť v době, kdy část z nich patrně odejde ke konkurenci, především k Fortuně… Pokud máme na mysli sázející klienty, ti nikam moc nepřešli, protože zatím nemají kam, žádná alternativa k číselným loteriím Sazky zatím není. Pokles tržeb je dán spíše jejich menší ochotou sázet, respektive nižším objemem sázek. Pokud se bavíme o distributorech, podle mých informací většina z nich ještě setrvává, vyčkává a projevuje vůči Sazce velkou loajalitu. Možná částečně i díky určitým opatřením, která jsme učinili v souvislosti s kaucemi.

EURO: Jaká opatření? Učinili jsme ohledně kaucí jisté přísliby, takže podle mých informací se až na pár výjimek nikdo nerozhodl, že bude exkluzivně pracovat pro Fortunu. Naopak mám informace, že Fortuna předkládá distributorům smlouvy, které jsou pro ně nepřijatelné. Ještě se vrátím ke klientům. Jejich důvěra se částečně vrátí zpět i tím, když firma získá dostatek prostředků na to, aby udržela licence a mohla zaručit výplatu výher. Pak také může investovat do reklamy. Věřím, že klientela se z větší části vrátí, protože jméno firmy a loajalita k Sazce je obrovská.

EURO: Kolik peněz je třeba do Sazky „napumpovat“? Stabilizační fáze Sazky by mohla rámcově přijít až na půl miliardy korun, kromě jiného na výplatu běžných závazků a reklamu. Ale kdo ví, co ve firmě ještě vyplave.

EURO: Jak dlouho bude ozdravná kůra Sazky trvat? Kdy bude firma opět v zisku? V zisku by mohla být poměrně brzy, protože v zisku donedávna byla. Problém je spíš ten, co se s ním dělo, kudy ze společnosti tekly peníze. Paradoxní je, že Sazka má garantovaný padesátiprocentní výnos z prostředků, které jsou vsazeny, a pak lze jasně spočítat, na jaké účely se tyto prostředky mají použít. Jak je tedy možné, že je firma na huntě? Všichni víme, že to bylo velké umění dostat Sazku tam, kde je dnes. Pokud se podaří stabilizovat tržby a náklady, věřím, že Sazka bude do konce roku zisková. Stabilizační fáze by měla trvat šest až devět měsíců.

MMF24

EURO: Znamená to tedy, že Sazku její vedení v čele s Alešem Hušákem špatně řídilo, nebo dokonce vyvádělo peníze někam stranou? Nemám potřebné informace, abych si tohle troufl říci. V zásadě když se firmě daří, není tak nákladově úsporná jako v období krize. Teprve krize vede management k tomu, že se podívá na spoustu věcí, a část z nich se pak ukáže jako zbytná. Mnoho smluv s dodavateli lze uzavřít za mnohem výhodnějších podmínek. Druhá věc je, že většina peněz šla na dluhy související především s výstavbou O2 areny, to Sazka nemohla přežít. Finanční restrukturalizace tak bude nezbytná a bude nutné jednat s věřiteli Sazky o redukci dluhů, splátkových kalendářích a podobně.

EURO: Současným akcionářům Sazky jste spolu s KKCG nabízeli dvacetiprocentní podíl v restrukturalizované firmě, ti ale návrh odmítli… Většina minoritních podílníků návrh akceptovala. Naopak majoritní akcionář ČSTV nám vzkázal, že je to ultimátum. V pátek, tedy v den, kdy byl odhlasován konkurz, jsme ale z ČSTV dostali dopis, že by se na to možná podívali, ať jim pošleme smluvní dokumentaci. V těchto dnech spolu jednáme, ale musím upřímně říci, že už z poněkud jiných pozic. Na základě jednání, která mezi námi proběhla, však věřím, že lze dosáhnout velmi racionální dohody.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).