Menu Zavřít

Do Krkonoš nejen na kyselo

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Královéhradecký kraj, pokud pominete samotný Hradec, jsou hlavně hory a podniky, které vám doporučíme, bývají často jedinými, kde se můžete dobře najíst. V Krkonoších, Orlických horách nebo Adršpachu je nespočet horských hospůdek. Jistě nejsou všechny kvalitní, ale když si chcete zajít na kyselo, budete mít pěkný výběr. Nutí nás však trend lokálnosti k tomu, aby se na Valašsku jedly jen frgály a v jižních Čechách ryby? A je v pořádku otevřít si v Krkonoších italskou restauraci?

Když jsou všude okolo vás jen restaurace s tradiční kuchyní, máte dvě možnosti: buď půjdete stejnou cestou, ale zkusíte vařit klasiku co nejkvalitněji, nebo se rozhodnete nabídnout v kraji něco unikátního a úplně jiného. Touto cestou šla třeba Chata Hradečanka, která v kopcích, kam se v zimě těžko dostáváte, otevřela špičkovou italskou kuchyni. To, že i tato cesta může být správná, dokazuje obliba, kterou si hned po svém otevření restaurace získala. Pokud totiž zapomenete na průměrné maloměstské pizzerie a vsadíte na kvalitní autentickou Itálii, může to fungovat i uprostřed Krkonoš.

Přímo naproti Chatě Hradečanka najdete pivovar Trautenberk, jehož pivo si můžete ve stylových lahvích, kterým interně říkáme „klíště“, koupit na farmářských trzích nebo ve speciálních prodejnách po celé republice. Pivovarská hospoda vaří poctivě a výběr piva je samozřejmě prvotřídní. Doporučujeme polotmavou třináctku nebo APU, ovšem vaří tu i sezonní speciály. Na Vánoce jsme testovali sedmnáctku, na léto připravili ale desítku.

Nesmíme opomenout oblast Broumovska, která se pro nás v minulém roce stala srdeční záležitostí. Především díky Klášteru Broumov, který vede tým nadšenců, jemuž se podařilo nejen vdechnout nový rozměr klášteru, ale také rozpohybovat celý region. Kromě mnoha akcí, které tu pravidelně pořádají, se tu určitě zastavte na prohlídku. Prostory kláštera a přilehlých zahrad jsou opravdu impozantní. Navíc tu najdete i skvělou kávu z trutnovské pražírny, kde vznikla speciální směs přímo pro klášterní kavárnu Café Dientzenhofer. Na konci loňského roku se tu otevřela i plnohodnotná restaurace U Tří růží z konceptu baroque. Restaurace se nachází v budově bývalého hostince, který zde sídlil od 17. století až do počátku 20. století. Recepty ze zdejší kuchyně jsou inspirací kuchařům i dnes, tak se těšte na spojení historie a moderních metod.

Chata Hradečanka Jedna z nejpůsobivějších novinek loňského roku vsadila na styl rakouských horských chaletů. Vždyť se taky nachází v Krkonoších, pár desítek metrů od Pomezních bud. Interiér je okouzlující, zejména masivní kachlová kamna, která tvoří dominantu restaurace. Ta nešla s proudem a místo tradičního krkonošského kysela, které si tu dáte na každém rohu, se zaměřila na italskou kuchyni. Kromě mimořádně dobré pizzy, doporučujeme fantastické houbové risotto s čerstvým lanýžem. Hradečanka má také velkorysou s dobře zásobenou vinotéku ukrývající skvosty z Francie, Itálie nebo Rakouska. Pro vyznavače piva je na čepu Trautenberk, pivovar ležící jen přes ulici od restaurace. Hradečanka je nejspíše nejambicióznějším počinem v Krkonoších za poslední dobu a my věříme, že si svou laťku udrží.

Kovářova kobyla

Kousek od Adršpachu, v létě přeplněného polskými turisty, se nedávno otevřela moderní a v regionu rozhodně velmi progresivní restaurace Kovářova kobyla. Ta se nachází ve vesnici poblíž skalního města, kde ale naopak vládne božský klid. Dvě majitelky, obě zapálené do vaření a dobrého jídla, si otevřely podnik, do něhož se jim podařilo přilákat zkušeného šéfkuchaře z Prahy. Dbá se tu na sezonnost a původ surovin. Veškeré maso pochází z okolních malochovů, stejně tak mléčné výrobky či med. Paní majitelky také vlastnoručně vyrábějí výborné marmelády. Krom výborného jídla nás zaujal i moderní interiér a na něj navazující útulná zahrada, kde se v létě báječně odpočívá u kávy a dezertu.

bitcoin_skoleni

Kozí chlívek Výlet do Orlických hor by nebyl kompletní bez zastávky v Kozím chlívku, jinak si to už ani neumíme představit. Restaurace, která je téměř v každou denní dobu naplněná k prasknutí, nemá v okolí konkurenci. Domácká atmosféra, útulný horský interiér a skvělé jídlo, nic víc není třeba. Tedy téměř, nemůžeme nezmínit skvělý personál a především nezdolnou paní Editu, která svým elánem dodává všem hostům dobrou náladu. Z menu si vyberte v podstatě cokoli, nám se nikdy nestalo, že by nám nechutnalo. Doporučujeme nicméně sladkost, kvůli níž jsme schopni si sem zajet i desítky kilometrů. Místní bramborové šišky s mákem jsou nepřekonatelné, vláčné, ne příliš sladké a perfektní po běžkách nebo túře na dodání energie. Návštěva Kozího chlívku je prostě čirá radost.

  • Našli jste v článku chybu?