Menu Zavřít

Do Prahy se vrátily i rybí trhy

20. 7. 2010
Autor: profit

Města začala podporovat farmářské trhy i s kulturními programy. Cíl je jasný: oživit centra měst, zaujmout místní obyvatele i turisty a podpořit podnikatele. Praha objevila fenomén farmářských trhů a jednotlivé městské části si už začínají konkurovat.

Farmářské trhy nejsou jen ovoce a zelenina. Velké úspěchy sklízejí třeba košíkáři nebo bylinkáři.

Autor: Jiří Němeček

Letošní horké léto přineslo do českého maloobchodu léta potlačovaný fenomén farmářských trhů. Stará i nová tržiště jsou významně podporována radnicemi, které tak pomáhají místním zemědělcům, ale i společenskému životu. Nejde totiž o pouhé nákupy čerstvé zeleniny či ovoce. Na trzích vystupují třeba kuchaři a učí zákazníky vařit ze sezonních potravin. Košíkáři předvádějí své šikovné ruce, rybáři i v parných dnech nabízejí čerstvé ryby a také grilované rybí pochoutky. V kurzu jsou masné i mléčné výrobky z kozích a ovčích farem, nepasterizované mošty, bio vína a bylinky.

Farmářské a bio trhy se letos pomalu rozšiřují po celé republice. Hlavní boom ale zažívají v hlavním městě. Pražské radnice se předhánějí, co všechno svým obyvatelům a turistům dokáží nabídnout. V současnosti městské části podporují na tucet trhů, které se pořádají víceméně pravidelně. Farmářské trhy se v Praze již konají například na dejvickém Vítězném náměstí, ve Vršovicích na Kubánském náměstí, v holešovické tržnici, Klánovicích nebo Dolních Počernicích. Pravidelná selská tržiště ale pořádají radnice a místní občanská sdružení také například v Kladně, Plzni, Brně nebo Zlíně.

Největší tržnice v zemi se modernizuje

Tradici zeleninových a ovocných trhů v hlavním městě si zachoval již od středověku Havelský trh, nově i holešovická tržnice. I ona ale bude pod náporem konkurence inovovat. Nové farmářské tržiště hodlá do tří let vybudovat společnost Delta Center, která tento areál spravuje. V jedné z hal holešovické tržnice nyní šest dní v týdnu funguje tržiště se zeleninou, které od května jednou měsíčně doplňují farmářské trhy. „Chceme zachytit nynější trend, proto hodláme zeleninové tržiště postupně rozšířit,“ potvrzuje zástupce firmy Jan Štíhel. Zatímco nyní drobní farmáři a pěstitelé prodávají v holešovické tržnici čerstvé ovoce a zeleninu, koření, vejce či sazenice, v budoucnu by se měla nabídka stálého sortimentu rozšířit také o domácí uzeniny, sýry, ryby, lahůdky, nakládané zelí, víno, pálenky i mořské plody. „Za dva až tři roky bude hala vypadat jako velmi bohaté farmářské tržiště, jemuž jsme dali pracovní název Palác gurmánů,“ podotýká Štíhel, podle nějž se firma Delta Center nechala inspirovat vídeňským tržištěm Naschmarkt.

Před celoročními krytými tržnicemi mají ale zatím navrch letní prodeje pod širým nebem. Například ve Vršovicích se trhy „Na Kubáni“ pořádají třikrát týdně – v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Pořadatelé navíc sázejí na sezonní nabídku, takže tu jarní chřestové týdny vystřídaly jahodové, ty nyní pomalu nahrazuje třešnová a melounová sezona. „Jenom s čerstvými houbami máme problém, je hrozné sucho,“ stěžuje si trhovkyně firmy Houby Holoubek a pravnuci z jižních Čech. Zákazníkům tak zatím nabízí hlavně sušené a nakládané houby.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají tak lépe zaplaceno, nemusejí se dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje.

Sobotní Praha je trhovecký ráj

Do Prahy se po šedesáti letech vrátilo i jedno naprosto unikátní tržiště. Na pražské náplavce (mezi Palackého mostem a Výtoní) byl počátkem léta obnoven pravidelný sobotní rybí trh. Nakoupíte tady pečivo, košíky nebo čerstvou zeleninu, ale hlavně živé pstruhové ryby v kádi, které zruční rybáři na místě vykuchají. Navíc si můžete pochutnat na grilovaných čerstvých rybích směsích nebo třeba borůvkovém pivu z pivovaru Černá Hora. K mání jsou tu ale i bezlepkové uzeniny, čerstvý pštrosí gulášek či ovčí a kozí biomaso a sýry z Jizerských hor.

Sobotních trhů v metropoli ale bude nejspíš mnohem víc. Už o druhé červencové sobotě se totiž konal největší farmářský trh v metropoli v pražském Karlíně a návštěvníci mohli na místě hlasovat, jestli by se měl pravidelně opakovat. „Reakce jsou jednoznačné, věřím, že dostanou trhy zelenou,“ říká místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková.

Několik tisíc místních i turistů tu totiž ochutnalo a zakoupilo to nejlepší z českého zemědělství. Kompletní letní sortiment ovoce a zeleniny, sýrů, masa, medu nebo bylinek české provenience nabízelo od osmi hodin ráno do dvou odpoledne zhruba šedesát malých zemědělců a farmářů z Čech i Moravy. Návštěvníci trhu mohli také vychutnat kuchařskou show pod drobnohledem Haliny Pawlovské. Nechyběly pečené klobásy ani staročeské speciality, jako rychlokvašky, cmundy, zelné placky, škvarkové pagáče. Konkurenčně k borůvkovému pivu na rybích trzích na náplavce u Vltavy bylo v Karlíně v nabídce pivo pro změnu malinové.

Tip pro klidný nákup: odložte děti**

Ve stínu staletých platanů návštěvníci našli i zóny s občerstvením a malými kavárničkami, kde si mohli vychutnat sklenku vína nebo kávu s koláčkem. Pro nejmenší byl připraven dětský koutek. „Umožnili jsme maminkám klidný nákup a možnost vychutnání atmosféry trhů, což s dětmi není vždy možné,“ dodává Ludková.

WT100

Trhy si pochvalovali i producenti. Jen Štefanovo pekařství z Lukové na Lanškrounsku prodalo na šedesát beden chleba, celozrnného pečiva a tři tisíce svatebních koláčků. Stěžovat si nemohli ani cukráři – třeba perníkové placky se sušenými švestkami a datlemi a sezamem šly na dračku. Hlavní zájem se soustředil ale samozřejmě na ovoce, zeleninu a vůbec věci do letní kuchyně.

„Bylinky do kuchyně máme snad všechny: šalvěj, meduňku, mátu a další. Ale nabízíme i jednu zajímavost, a to je tabák, který se v dnešní době dost prodává,“ popisuje nabídku prodavač Málkova zahradnictví. Tabáková rostlinka se zhruba dvaceticentimetrovými pěti šesti listy přijde v plastikovém květináči na pouhých deset korun. A když stojí u otevřeného okna, dokonce prý odpuzuje hmyz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).