Menu Zavřít

DO PRODEJE V LISTOPADU

25. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Strhne se konkurenční boj

KL24

Nová Škoda Fabia Combi, která si odbyla premiéru na pařížském autosalonu, se minulé pondělí poprvé představila také v České republice. Prodávat se začne ve výroční den sametové revoluce 17. listopadu – a její nejlevnější verze Classic bude stát 309 900 korun. Vůz tak bude o třicet tisíc korun dražší než pětidveřová fabia se stejným motorem a ve srovnatelné výbavě, cenu nejlevnější Felicie Combi překoná o šedesát tisíc korun.
Vedoucí prodeje pro východní Evropu a Asii Luboš Kopecký uvádí, že Škoda Auto chce v příštím roce vyrobit sedmdesát tisíc prodloužených fabií. Na trhu se zřejmě strhne tvrdý boj, protože segment malých kombíků je již obsazen kvalitní konkurencí. „Naším cílem je s tímto vozem vytlačit například Peugeot 306 Break nebo Fiat Palio Weekend, řekl Kopecký. Těžké soupeře však budou jistě představovat i Ford Escort 1,6 ZETEC, který se prodává za 384 900 korun, či Opel Astra Classic Caravan (1,4 litru) za 319 900 korun. Nejlevnější vozy VW Polo Variant lze pořídit od 359 800 korun, přičemž nabízejí prostor pro zavazadla v objemu 390 litrů, který uvádí i Seat Cordoba Vario.
Škoda Auto začala se sériovou výrobou modelové řady Fabia v říjnu minulého roku v počtu deseti vozů denně. Nyní závod v Mladé Boleslavi vyrábí denně devět set až tisíc automobilů se značkou Fabia. „Pokud jde o kombíky, cílem je co nejdříve dosáhnout výrobní kapacity 1200 vozů denně, říká Luboš Kopecký. Počet prodaných kusů od začátku výroby by měl do konce letošního roku dosáhnout 135 000.
Nový vůz je o dvacet šest centimetrů delší než pětidveřová verze. Objem zavazadlového prostoru pod roletou činí 429 litrů, což je ve třídě malých automobilů špičková hodnota, ale stále je to o devatenáct litrů méně než u Felicie Combi. Také maximální objem kufru po sklopení zadních sedadel 1225 litrů má Fabia Combi o něco menší než její starší sestra (1366 litrů). Základní výbava verze Classic ale na rozdíl od felicie zahrnuje airbag řidiče, posilovač řízení a výškově nastavitelný volant.
Zájemci o novou Fabii Combi si budou moci vybrat ze sedmi druhů motorů a třinácti barev. Vedle nejlevnější verze (Classic) bude na trhu i typ Comfort za 344 990 korun a nejdražší Elegance, která vyjde na 439 900 korun. O lacinější verzi, než je Classic (v úvahu by pro ni připadal motor 1,4 l se čtyřiačtyřiceti kilowatty, který pohání krátkou fabii), zatím Škoda neuvažuje.
Příští rok by měla automobilka Škoda představit třetí verzi fabie – čtyřdveřový sedan – a také nový model střední třídy větší než octavia. Zdaleka přitom nemusí být u konce budoucnost felicie. „Uvažujeme o dalším prodloužení její výroby, řekl šéf Škodovky Vratislav Kulhánek. Tvrdí, že felicia se bude na českém trhu prodávat pravděpodobně do poloviny roku 2002 a není vyloučeno ani další prodloužení výroby. Stejně tak se uvažuje o pokračování její montáže v závodech v Rusku a v Sarajevu.

  • Našli jste v článku chybu?