Menu Zavřít

DO SENÁTU A MOŽNÁ JEŠTĚ VÝŠ

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Všechny podniky, které má, si vybudoval sám.

Čerstvý senátor Václav Fischer zjevně nepovažuje křeslo ve Valdštejnském paláci za vrchol své politické kariéry. „Myslím si, že by měla vzniknout strana, která by vyvedla lidi z chaosu v této zemi a která by jim dala vizi a naději. Pok ud by se stalo, že by tu taková nová síla vznikla, tak myslím, že bych nezradil své voliče, kdybych tuto stranu podporoval, řekl Fischer minulou středu v rozhovoru pro týdeník EURO.

Uvědomuje si, že pro vznik podobné strany je nyní velice vhodná doba. „Máme skvělou šanci, protože za rok budou volby do Senátu, ve kterých bude vyměněna celá třetina senátorů a jsem naprosto přesvědčen, že se nám povede na základě mého volebního úspěchu trochu povzbudit některé z dalších nezávislých osobností ochotných vstoupit do volebního klání, tvrdí. Dotázán, koho dalšího má na mysli, když používá výrazu „my , Fischer s úsměvem odpověděl, že „další nezávislé kandidáty .

Václav Fischer (45) prožil dětství v pražském Karlíně. Vystudoval Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. V den své promoce 13. 11. 1978 legálně emigroval, neboť měl díky německé manželce vystěhovalecký pas. Krátce pobýval ve Švýcarsku a od roku 1979 žil v Hamburku. V roce 1980 tam založil cestovní kancelář Fischer Reisen, která se o třináct let později stala největším soukromým pořadatelem leteckých zájezdů na německém trhu. Stejného postavení dosáhl po ná vratu v 90. letech i na trhu českém.

Svou německou cestovní kancelář prodal v roce 1995 letecké společnosti Condor. Kromě cestovních kanceláří s názvem Fischer, které působí v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku, vlastní leteckou společnost Fischer Air, reklamní agenturu MCF, vydavatelství Fischer a podniká rovněž v turistickém ruchu ve Španělsku, na Maltě a dalších zemích. Založil nadaci, která pomáhá dětem z dětských domovů. Podporuje diplomové práce a výzkumné projekty vysokoškolských studentů.

Cestovní kancelář Fischer se jako jediná cestovka dostala do žebříčků Czech Top 100 největších a nejoblíbenějších českých firem a v anketě společnosti Comenius o nejobdivovanější českou firmu obsadila druhé místo. Americký list Wall Stree t Journal Fischera ocenil jako jednoho z deseti nejúspěšnějších středoevropských podnikatelů. Václav Fischer rád zdůrazňuje, že jeho podnikatelské úspěchy jsou dílem velice dobrého týmu lidí, které má kolem sebe. „Nejsou pro mě ani tak moc důležité diplomy, i když nechci samozřejmě snižovat školy - vzdělání je důležité. Ale často dám přednost středoškolákům s dobrou manažerskou nadstavbovou školou před vysokoškolákem. Nejdůležitější je, co ten člověk předvádí, říká.

Má tento nesporně úspěšný podnikatel a nyní už také začínající politik skutečně chuť iniciovat vznik nové politické strany, která by jako počáteční kapitál získala jeho triumfální vítězství v doplňovacích senátorských volbách v centru Prahy? „Myslím, že by asi bylo nad mé síly, kdybych vedle dobré práce senátora a dobré práce podnikatele ještě sám začal zakládat politickou stranu. Ale dovedu si představit, že bych podpořil iniciativu řekněme skupiny schopných a slušných lidí, kteří by se do řešení t akového úkolu chtěli pustit, vysvětluje a přitom ukazuje prstem na hromádku dopisů na svém pracovním stole. „Tohle všechno, co vidíte, jsou dopisy, na které se chystám teprve odpovídat, a dobrá polovina z nich se týká právě založení nové politické strany. Různí lidé píší o tom, jaké mají nápady, co chtějí dělat, a ptají se mě, jestli bych byl ochoten je v budoucnosti podpořit.

Ačkoli se letos v srpnu rozhodl zkřížit kordy s kandidátkou nominovanou ODS, ještě loni organizoval zlevněné zájezdy na předvolební mítinky Václava Klause. Právě na tom mediálně nejznámějším však jeho víra v Klause začala slábnout. „Pop rvé jsem začal mít významnější pochybnosti o tom, co se v ODS děje, na Staroměstském náměstí na koncertu, který organizovala Lucie Bílá. V hrozném horku tam defilovaly české zpěvačky a herečky se svými protějšky a všichni pronáše li plamenné řeči. Nad tím vším seděl Václav Klaus a blahosklonně se na to díval. Najednou mi trochu přeběhl mráz po zádech, jestli to všechno není takový malý kult osobnosti, říká s odstupem roku Václav Fischer, který zároveň jednoznačně odmít l, že by se hodlal přidat k Unii svobody.

EBF24

Neláká ho ani představa vyzvat Václava Klause k souboji v jeho vlastní straně. Například na blížícím se kongresu ODS. „To mě tedy skutečně ani ve snu nenapadlo. Já bych to přirovnal k mé obchodnické dráze. Nikdy jsem nekoupil žádnou firmu a všechny firmy, které mám, jsem si sám vybudoval.

Uspět na trhu cestovního ruchu, kde zákazník zaplatí vždy dříve, než uvidí a ozkouší kupovaný produkt, předpokládá být velmi důvěryhodnou firmou. Jedenasedmdesát procent hlasů, které Fischer ve svém volebním obvodě získal, zaplatil více kapitálem své důvěryhodnosti než „rozmařilým ut rácením „nevídaných milionů při kampani, jak tvrdil a stále tvrdí Václav Klaus.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).