Menu Zavřít

DO TÉŽE ŘEKY

6. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Družstvo České republiky dosáhlo historického úspěchu

WT100

V polovině listopadu, v době, kdy naše domácí golfová sezona končí a nastupuje její halová sestra, vyjíždějí úřadující mistři republiky soutěže družstev k celoevropskému klání nazvanému European Club Cup Trophy.
Prestižní turnaj na nejvyšší evropské klubové úrovni je obdobou soutěže o pohár mistrů evropských zemí tak, jak ji známe z jiných sportovních odvětví. Již pět let se vše odehrává v klubu Parco de Medici na okraji Říma pod hlavičkou společnosti Albacom. Českou republiku reprezentovalo letos družstvo Praha Karlštejn Golf Clubu, mistra republiky z Mariánských Lázní, ve složení Babický (HCP 0,5), Černý (4,2), Ordnung (0,6), pod vedením nehrajícího kapitána Holuba.
Hraje se systémem dvou lepších výsledků v daném kole, na čtyři kola a na rány. Hřiště v Parco de Medici patří k značně obtížným jak svojí délkou, tak počtem vodních překážek a členitostí rozsáhlých greenů, které byly letos rychlé i na “západní” poměry. Celková délka hřiště je 6308 metrů s parem 71, z bílých odpališť je základní SSS 73 ran. Voda je ve hře na devíti jamkách, z nichž tři mají ostrovní greeny. Hned úvodní par 4 o 417 metrech hraných mírně do svahu a na vyvýšený green přibližně kontur čtyřky na Karlštejně hovoří za své. Rozměrné greeny a vítr každý den z jiného směru kladou velké nároky na volbu hole a trajektorii rány do greenu na drtivé většině jamek.
Karlštejnský tým obsadil v mocné konkurenci 19. místo z počtu 24 zúčastněných družstev celkovým skóre 611. A to i přesto, že ani jeden z hráčů nehrál po všechny čtyři dny “kolem” svého HCP. Nicméně historický úspěch se podařil českým hráčům ve třetím kole, kdy dvojice Ordnung, Babický přinesla v silném odpoledním větru výborné výsledky 71 a 72 (celkem 143, tedy jednu nad par), a zahrála tak dělený pátý nejlepší výsledek dne. Za sebou nechalo ten den karlštejské družstvo i takové země jako Anglie nebo Skotsko. Bohužel v posledním kole se karlštejnským započítávalo pouze solidních 144 ran, což na vysněné patnácté místo nestačilo.
Zvítězilo družstvo z irského klubu Shandon Park Golf Club, které tak obhájilo svůj triumf z loňského roku poté, co po třech kolech suverénně vedoucí Francouzi ze světoznámého St. Nom-le-Breteche GC klesli ve čtvrtém kole až na bramborovou pozici.
Celkové skóre karlštejnských - 611 ran - je ale historicky nejlepším výsledkem, kterého mistrovská družstva z České republiky v Parco de Medici dosáhla. Vzhledem k tomu, že zatím tato vrcholná soutěž bohužel zůstávala vždy poněkud za okrajem zájmu našeho golfového národa, přinášíme malý přehled toho, jak si naše mistrovská družstva v nedávné minulosti vedla. Skutečnost, že se posledních pět ročníků hrálo na stejném hřišti a ve stejné termínu nabízí i dobrou možnost srovnání úrovní reprezentace jednotlivými našimi kluby. Karlštejnští se dostali letos na průměrné skóre 76,3 ran na kolo, což je o více než dvě rány lepší než kterékoliv jiné družstvo před nimi. Praha Karlštejn GC dosáhl celkového skóre o více než patnáct ran lepší než kterékoliv družstvo reprezentující Českou republiku na Albacom European Club Cup Trophy 2001 v uplynulých pěti letech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).