Menu Zavřít

Do Trumpa se pustil i Pavel: Putin z něj může mít radost

3. 6. 2016
Autor: čtk

Výroky předpokládaného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa o zastaralosti Severoatlantické aliance nahrávají do karet protivníkům NATO. V rozhovoru u příležitosti singapurské bezpečnostní konference to v pátek prohlásil bývalý šéf generálního štábu české armády a nynější předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Druhý nejvýše postavený muž NATO řekl, že ruský prezident Vladimir Putin i jiní mohou mít z Trumpova postoje radost, vydat se ale takovým směrem by bylo obrovskou chybou.

Trump považuje alianci, která sdružuje velkou část evropských států, za překonanou a za příliš nákladnou pro rozpočet Spojených států. Rozpad NATO by podle realitního magnáta nic neznamenal.

ebf - tip - debata

Pavel, uznává, že NATO není dokonalou aliancí, i tak ale má obrovský potenciál i možnosti ke zlepšení. „Taková (Trumpova) prohlášení nemusí nutně napáchat škody, rozhodně ale nejsou prospěšná,“ řekl Pavel, který do Singapuru přicestoval na konferenci Shangri-La. Té se každoročně účastní ministři obrany a vojenští představitelé asijsko-tichomořských zemí.

Trumpovy velké naděje na prezidentský úřad se na konferenci staly jedním z témat. Australský bezpečnostní expert Carl Thayer prohlásil, že možnost Trumpova prezidentství musí být brána realisticky.

Trump už získal podporu republikánských špiček

Body pro Trumpa. Podporu mu vyjádřili oba šéfové Kongresu

Donald Trump
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).