Menu Zavřít

Do Varů či do Thajska

8. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Cestovní ruch

PRAHA (flp) - Svěcením pramenů otevřel minulý týden papežský nuncius Josef Ender lázeňskou sezonu v Karlových Varech. Hoteliéři a obchodníci při té příležitosti vyslovili přání, aby byla úspěšnější než ta minulá.
Loni totiž vyhlášené lázně navštívilo přibližně o dvanáct tisíc méně hostů, kteří zde podstoupili ozdravnou kůru, než v roce 2001. Ředitel největšího karlovarského hotelu Pupp Roman Vacho týdeníku EURO řekl, že nižší počet návštěvníků způsobily hlavně srpnové povodně. Letos by zase prý mohla hosty od léčebného pobytu odradit nemoc SARS. Někteří hoteliéři se však domnívají, že by obávaná nákaza mohla Karlovým Varům paradoxně pomoci. To potvrzuje i ředitel karlovarského Infocentra Petr Masák: „Možná to vyzní trochu cynicky, ale obava z nemoci může odradit zákazníky například od cesty do Thajska.“
Bez ohledu na to, kolik hostů letos přijede, chtějí z jejich pobytu něco vytěžit i městští zastupitelé. S pomocí místních poslanců protlačili do novely zákona o místních poplatcích zvýšení horní hranice lázeňského poplatku. Ten by měl vzrůst z patnácti na třicet korun. Zvýšení sazeb se za určitých okolností nebrání ani šéfové hotelů. Vacho k tomu uvedl: „Iniciativu radnice podpoříme, chceme se ale podílet na rozhodování, kam budou peníze investovány.“ Podle šéfa Puppu potřebuje město zejména opravy budov a výstavbu komunikací.

Mezinárodní společnost
(odkud přijíždí nejvíce hostů)

1. SRN 25 517
2. Rusko 15 862
3. Česká republika 7 125
4. USA 2 950
5. Izrael 1 555
6. Ukrajina 1 045

ebf - tip - debata

Zdroj: Infocentrum města Karlovy Vary
Pozn.: Zpracování vychází pouze z podkladů hotelů, které své údaje poskytly.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).