Menu Zavřít

doba láhvová

20. 4. 2020
Autor: Euro.cz

Jak česká hospoda dostala opravdu tvrdý úder Hospodu považuji za důležitý fragment naší národní identity, kultury a historie.

Troufnu si říct, že mnoho politického pragmatismu vzniklo v příjemném rozmaru z neformální atmosféry české hospody podpořené několika kousky dobře pitelného ležáku. A to nejen za Havla.

Že je česká hospodská kultura už roky na ústupu, je dávno známá věc. Doba zrychluje a chmelové vertigo už leckoho neláká. Opravdu tvrdý úder dostala česká hospoda až teď. Češi mají s čepovaným pivem, nepočítaje výdejní okénka, utrum déle než měsíc. Na straně druhé, málokterý segment teď přitahuje solidaritu tolik jako právě hospody a pivovary. A zatímco některé pivovary provoz zavírají, ty druhé hledají alternativy, jak naši tekutou národní hrdost k lidem dostat.

Přizpůsobit se musel třeba Rodinný pivovar Zichovec. V sudech prodávali 85 procent produkce. Pak přišla pandemie a prodej sudového padl prakticky na nulu.

Minimalizovat následky krize se snaží prodejem piva v láhvích a plechovkách a díky tomu jede v posledních týdnech jejich plnicí linka nonstop. „Po týdnu jsme začali rozvážet pivo domů a po deseti dnech jsme měli e-shop, na který jsme se chystali dva roky. Dále jsme odzimovali náš pivobus, který jsme postavili u hlavního tahu ze Slaného na Louny, a prodáváme pivo z okénka s sebou.

Díky těmto opatřením a zvýšenému zájmu z pivoték se prodeje láhví zvýšily o víc než dvojnásobek. Tisíce láhví pak stáčíme i dalším spřáteleným pivovarům,“ říká Ondřej Husák, ředitel zichoveckého pivovaru.

Zájem o pivo v malých transportních obalech je enormní i vlivem příznivého počasí. Některé pivovary tak nestíhají pokrýt poptávku zejména kvůli nedostatku skleněných láhví na evropském trhu.

Minipivovar v Chyších na Karlovarsku si zase na sociálních sítích postěžoval, že jim dodavatel nedoručil již zaplacenou objednávku PET láhví, a tak pivo neprodával přes Velikonoce vůbec. Problematické jsou i dodací lhůty u tiskáren etiket, které jsou nyní dvojnásobné.

Svoje zásoby láhví zužitkovali v posledních dnech i v pivovaru MadCat. Před Velikonocemi se i tady lahvovalo od rána do rána a prodeje láhvového trhaly rekordy. Další várky piva ale ani tady nejsou na pořadu dne. Tanky zůstávají stále ve větší míře plné a pivo uvařené před krizí teprve dozrává.

To v potštejnském pivovaru Clock už zase pivo vaří. Všechno sudové v posledních týdnech stočili do láhví a díky tomu se uvolnily ležácké tanky pro další piva.

Je pozitivním jevem, že jsme si dobré pivo ani teď neodpustili a využíváme všech dostupných možností, jak si ho dopřát doma. Jestli doba láhvová přetrvá na úkor hospody i po krizi, je otázkou. Přejme si, abychom na ni našli odpověď co nejdříve, protože nejistota a strach jsou tím největším zabijákem, a to nejen hospod a pivovarů.

Depeše z pivovaru

Jak současná opatření prožívají minipivovary? O tom pro týdeník Euro píše Jakub Veselý, majitel a sládek létajícího pivovaru Falkon a vlastník pražského craftového baru Malý/Velký.

bitcoin_skoleni

O autorovi| Jakub Veselý, sládek a hospodský

  • Našli jste v článku chybu?