Menu Zavřít

Doba sklizně

15. 10. 2002
Autor: Euro.cz

V silném vzestupném trendu je ropa, zlato, obilniny a olejniny

Derivát je investiční instrument, jehož hodnota je odvozena (derivována) od určitého aktiva, například akcie, měny, indexu, komodity a podobně. Je investičním instrumentem stejně jako akcie či dluhopisy, má však některá specifika, pro něž přitahuje celou řadu investorů. Mnoho lidí si myslí, že deriváty jsou pro ně příliš komplikované, a proto se jim vyhýbají. Přicházejí tak ale často o velmi zajímavé příležitosti.

Finanční páka.

Deriváty obecně mají na rozdíl od akcií, dluhopisů, nemovitostí a podobně jednu velmi zajímavou vlastnost přitahující mnoho investorů – finanční páku. Pro otevření obchodu není potřeba platit celou hodnotu kontraktu, skládá se jen záloha (tzv. „margin“), obvykle ve výši jedné desetiny. K platbě za kontrakt dochází až v době vypořádání. Tak za pomoci nízké zálohy ovládáte daleko větší investici. Jestliže činí margin deset procent celkové hodnoty, pak při pohybu ceny podkladového aktiva o jedno procento dosáhnete zisku ve výši deseti procent z investovaných prostředků (margin). Finanční páka je však dvousečná zbraň. Stejně jako můžete vydělat, lze i ztratit. Na derivátech je proto více než kde jinde potřeba řídit rizika. Řízení rizik je vedle kvalitních analýz hlavním klíčem k úspěchu.

Právě teď.

Investice do derivátů jsou nyní více aktuální než kdy jindy. Mnohaletý býčí trend na akciovém trhu skončil v roce 2000, vystřídán trendem medvědím. Výhled na nejbližší měsíce neskýtá příliš optimismu, proto lze v akciích čekat zanedbatelný, nebo dokonce záporný výnos. Úrokové sazby jsou také velmi nízko (sazby na dolar dokonce nejníže za posledních 40 let!) a kursy dluhopisů nejspíše kvůli hrozbě inflace ukončí svůj růstový trend. Jejich výnos se rovněž pohybuje na čtyřicetiletém minimu. Letos by mělo dojít k vytvoření cenových minim u mnoha komodit a nastartování růstových trendů, v roce 2003 pak čekáme jejich akceleraci.

Výhody.

Vedle zmíněné finanční páky je výhodou derivátů to, že přináší do vašeho portfolia akcií a dluhopisů další diverzifikaci. To se projevuje obzvláště v obdobích, jaké zažíváme v dnešní době, kdy akciové trhy padají. Příležitosti - futures - jsou vypsány na široké spektrum instrumentů - kovy, zemědělské plodiny, potraviny, masa, akciové indexy, měny, dluhopisy, úrokové míry a energie.
Investoři pro úspěšnou spekulaci potřebují likvidní trhy. Trh je likvidní tehdy, jestliže máte možnost nakoupit nebo prodat rychle a za přijatelnou cenu a s nízkými náklady. I když existují i nelikvidní futures kontrakty, všeobecně lze hovořit o tom, že likvidita v rámci futures je vysoká.
A konečně dostupnost informací – kursy lze snadno sledovat prostřednictvím specializovaných programů nebo internetu.

Cykly.

Říká se, že historie se opakuje. Mnoho lidí se nad tím pousměje, avšak ti, kdož se zabývají cyklickou analýzou, odpoví, že na tom něco je. V případě cyklické analýzy možná i něco víc. Cykly (kolísání ceny od minima k maximu v určitých časových intervalech) jsou velmi mocné a je často šokující, s jakou pravidelností a podobností ovlivňují kursy. Ačkoliv se to může mnoho lidem zdát neuvěřitelné, v historii se sledování cyklů vyplatilo. Cykly mohou být krátkodobé až dlouhodobé. Jedním z nejmocnějších cyklů je třicetiletý, a pokud se podíváme podrobně na to, co se dělo před 30 lety, zjistíme zajímavé podobnosti.

Komoditní index.

Podobně jako akcie mají i komodity své indexy, které měří všeobecný vývoj komodit. K nejznámějším a nejsledovanějším indexům patří CRB index. V průběhu let se z něj stal hlavní barometr vývoje cen komodit, který sledují nejen analytici, ale i finanční tisk celého světa. Je složen ze sedmnácti základních komodit. V jeho případě se nyní se nacházíme na přelomu třicetiletého cyklu. Předchozí minimum na komoditních cenách měřeno indexem CRB bylo dosaženo v říjnu 1971. Po něm následoval několikaletý strmý vzestupný trend. Posledního minima dosáhl CRB index v říjnu 2001. Uzavřel tak jedno z šesti nejhorších období na komoditních trzích od roku 1730 trvající v rozmezí let 1980 až 2001.
Na základě cyklu lze předpokládat, že v tomto a příštím roce nás čeká silný růst komoditních cen. Prvním z pionýrů zvratu dlouhodobého sestupného trendu bylo kakao, to se nyní nachází na patnáctiletém maximu. V silném vzestupném trendu se nachází ropa, zlato, obilniny a olejniny. Nahoru startuje cukr a káva. Pokud se na trh budeme dívat přísně cyklicky, čeká nás prudký vzestupný trend až do února 2004.

Přelévání investic.

V historii můžeme vidět střídání zájmu o „papírové“ investice, například akcie či dluhopisy a hmotné investice – komodity. Osmdesátá a devadesátá léta byla zlatým časem akcií. V letech 1982 až 2000 byl zaznamenán největší růstový trend akcií od roku 1789! Tento vývoj vtáhl „do hry“ i mnoho lidí, kteří před tím investovali spíše konzervativnějším způsobem. Lidé se nechali ukolébat tím, že nemůže dojít ke změně. Situace vyústila ve spekulativní bublinu taženou nahoru především technologickými akciemi, která splaskla v roce 2000. Od té doby se akcie nevzpamatovaly. Poslední odpovídající vývoj zažili investoři v rozmezí let 1972 až 1974, kdy index Standard & Poor‘s 500 propadl o padesát procent.
Pokud se podíváme na přelévání zájmu mezi akciemi a komoditami z pohledu poměrového indexu mezi New York Composite Index a CRB Commodity Index zjistíme, že maximum bylo vytvořeno v červenci 1999. Jinými slovy v tu dobu byly akcie vzhledem ke komoditám nejdražší. Od roku 1730 nastala podobná situace pouze pětkrát. Rok 1999 byl šestým případem. Poměr obou indexů by měl v následujícím období začít opět klesat, a to znamená jen jedno: bude výhodnější investovat do reálných aktiv než do akcií.

Zlato.

Letošní rok potvrzuje závěry cyklické analýzy. Podívejme se podrobněji na jednotlivé trhy.
Jedním z nejznámějších komoditních trhů je zlato. Žlutý kov zlomil sestupný trend v polovině minulého roku a od té doby roste. Masivní podporu nachází ve dvou skutečnostech. Za prvé akciové trhy padají a nejeví zatím stále signál k obratu. Mnoho investorů převedlo část aktiv do žlutého kovu a udělali dobře – od počátku letošního roku vydělali čtrnáct procent..
Druhý velmi významný důvod je vývoj amerického dolaru. Ten změnil mnohaletý vzestupný trend a začal klesat. To je důležité nejen pro zlato, ale i pro ostatní komodity. Jelikož se komodity obchodují v amerických dolarech, jeho oslabení vede ke snižování ceny pro kupce ze zemí, kde platí jiná měna. To posiluje poptávku.

Stříbro a průmyslové kovy.

Zahanbit se nedaly ani ostatní drahé kovy, například stříbro. Stříbro zahájilo vzestupný trend před koncem roku 2001. I nadále očekáváme, že oba kovy budou ve střednědobém až dlouhodobém horizontu pokračovat ve vzestupu. Průmyslové kovy (například měď se drží na součesné úrovni) čekají na oživení světové ekonomiky a s ním spojený růst poptávky. Problém je v tom, že producenti v očekávání ekonomického oživení ve druhé polovině roku zvýšili těžbu. Oživení stále nepřichází, poptávka stagnuje a vysoká nabídka drží ceny dole. I zde však čekáme zajímavý růst.

Obilniny a olejniny.

Tento rok přinesl výraznou změnu u obilnin a olejnin. Všechny v tomto roce změnily trendy z dlouhodobých sestupných na růstové. Za vším stojí celosvětové problémy s počasím. Hlavní pěstitelské oblasti v Kanadě, Spojených státech, Austrálii a v dalších částech světa jsou zasaženy katastrofálním suchem, což se odráží v propadech výnosu letošní sklizně. Globální zásoby obilnin i olejnin tak klesají. Jestliže například v produkčním roce 2000/2001 dokázaly světové zásoby pokrýt spotřebu pšenice po dobu 105 dní, v sezóně 2002/2003 je to jen 84 dní. U kukuřice v sezóně 1999/2000 stačily na 103 dní, nyní je to jen na pouhých 66 dní. V případě sojových bobů jsme zaznamenali za dva roky pokles z 65 na 38 dní v sezóně 2002/2003. Kukuřice si od začátku roku připsala 24,5 procenta, sojové boby 34 a pšenice 41 procent.

Kakao.

Silný vzestupný trend nastartovalo na podzim minulého roku kakao. Jen od začátku roku zdražilo o 67 procent. Za vzestupem stojí silný fundamentální faktor v poklesu produkce. Po třech letech se světová produkce dostala pod úroveň poptávky. Dno v těchto dnech nejspíše tvoří káva a cukr. Káva se stále obchoduje nad třicetiletým minimem. Nejsilnější fundament je u variety Robusta, kterou naši spotřebitelé znají jako klasický Standard, dále se z ní vyrábí rozpustné kávy. Produkce ve Vietnamu, který je jejím největším pěstitelem, se snižuje. Domácí zemědělci pod tlakem nízkých cen zlikvidovali rozsáhlé plantáže. Slabší je naopak typ Arabika, když největší světový producent Brazílie sklidí rekordní úrodu.

EBF24

Další zisky.

I přes předešlý vzestup budou komodity nadále velkou příležitostí k ziskům. Předpokládám, že CRB index při překonání klíčové rezistence na 234 bodů během následujícího roku posílí minimálně o dalších 30 bodů (zhruba 13 procent). V případě futures kontraktu by pak zisk dosáhl 15 000 při investici (margin) 2500 dolarů. Než se rozhodnete, že budete investovat do derivátů, vždy se ale podrobně seznamte s riziky, které tyto investiční instrumenty nesou. Obchodování s deriváty není vhodné pro každého investora.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).