Menu Zavřít

DOBĚHLI SAMI SEBE?

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

EBF24

Manažeři Nové huti, kteří prostřednictvím firmy Petrcíle vlastní jedno procento oceláren a opci na dalších patnáct procent, prodali svou firmu jinému subjektu. Bylo to údajně ještě před tím, než vláda schválila, že uvedený podíl odkoupí za 54,8 milionu korun (EURO 14/2000), což je stejná cena, kterou Petrcíle za cenné papíry zaplatila. Původně Fond národního majetku (FNM) ovšem navrhoval částku pouze dvanáct milionů korun.
Noví majitelé akcií se oficiálně ještě nekontaktovali ani s FNM, ani s ministerstvem financí. Neví se tedy, zda budou respektovat smluvní podmínky domluvené mezi státem a Petrcíle. „Stát má zájem získat zpět jedno procento, které je velmi důležité pro vstup strategického partnera, uvedl mluvčí resortu financí Libor Vacek.
Nová huť od počátku dubna již vyrábí na sto procent. Odboráři, kteří na demonstraci 5. dubna přilákali sedm tisíc zaměstnanců, nicméně od kabinetu požadují finanční záruky na nákup surovin a energií. Šéf oceláren Jaroslav Pětroš již dříve uvedl, že potřebují zhruba jeden a půl miliardy korun. Ministr financí Pavel Mertlík se zatím nechal slyšet, že aktuální finanční pomoc „není na cestě“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).