Menu Zavřít

Dobeš ustál další skandál

6. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Ministerstvo školství

WT100

Pokud má nejlepší polistopadový ministr školství Josef Dobeš (jak ho zhodnotil prezident Václav Klaus) smysl pro sebeironii, musí se královsky bavit. Neuplyne den, aby se na jeho hlavu či resort, který spravuje, nesnesl nějaký průšvih. S Dobešem už ztrácí trpělivost i valná část členů Věcí veřejných (VV). Ministr má ale stále oporu ve Vítu Bártovi a kupodivu také premiérovi Petru Nečasovi, který si zjevně cení pracně vybudovaných vztahů s VV, díky nimž může občas zatlačit do kouta TOP 09 v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.
Dobešovi už mezi svátky z ministerstva zmizel v pořadí pátý člověk z pozice šéfa eurodotací Robert Plaga. Byl navíc propuštěn už po čtrnácti dnech, neboť podle Radiožurnálu odmítl podepsat problematické projekty. Těch má ministr ve svém resortu dost. Jedním z nich je projekt OKNO, v jehož rámci chce Dobeš od března letošního roku do konce března roku 2014 utratit 580 milionů za inzeráty v týdenících a denících vyučující čtenáře například tomu, aby se nezadlužovali. (Euro 1/2012) „Stovky milionů mají dostat jako držhubné mainstreamová média, další peníze zmizí v nenávratnu. Šéfy mediálních domů v uplynulých měsících o této ,příležitosti‘ osobně informoval šmírák Vít Bárta,“ uvedl k tématu server Motejlek.com.
Zřejmě kvůli podobným projektům z programu EU Vzdělání pro konkurenceschopnost pohrozila Evropská komise Česku zastavením proplácení dotací. TOP 09 opět razantně žádala Dobešovu demisi a vše skončilo ministrovým pohovorem s ministerským předsedou Petrem Nečasem. Jenže premiér se Dobeše zastal s tím, že problémy s fondy vznikly dříve a že jde jen o technické potíže. Hovořil zkrátka stejně, jako se vyjadřuje sám ministr školství. Nečas dal Dobešovi čas do dubna, aby vše vyřešil, a apeloval na konec neustálého přijímání a propouštění úředníků.
Byť už s ministrem školství panuje značná nespokojenost i ve Věcech veřejných, vlastní strana prozatím za Dobešem stojí. Možná kvůli atakům TOP 09, o níž jsou véčkaři i řada elit ODS přesvědčeni, že si jen hledá záminku pro odchod z vlády a povolební dohodu se socialisty.
A tak prozatím může ministr Josef Dobeš pokračovat ve své „krasojízdě“. V minulém týdnu například ještě stihl vyhlásit, že by ve školách mohly přestávky trvat pět namísto deseti minut. Jakmile začaly školy protestovat, záměr zase stáhl. Ve čtvrtek zase dvacítka ze šestadvaceti akademických senátů univerzit odmítla návrh reformy vysokých škol. Kvůli nedůvěře v Dobeše se chtějí obrátit rovnou na vládu, neboť ministr prý jejich námitky zkresluje. A co je možná pro Dobeše nejsmutnější, nechce mu už dále radit ředitel PORG Václav Klaus mladší, byť by si ho Dobeš rád udržel. „Z osobních a jiných důvodů to vidím takto (nepokračovat ve spolupráci),“ řekl LN Klaus mladší.

  • Našli jste v článku chybu?