Menu Zavřít

Dobře ukrytá pohoda

6. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Noblesní číšník ještě umocňuje výkon kuchařův

O téhle hospodě se příliš nemluví. Je ukrytá ve shluku středověkých domů na Malé Straně a navštěvují ji povětšinou jen turisté, kteří zbloudili z hlavního tahu. A potom ti, kteří vědí. Restaurant David najdete za dvěma tramvajovými kolejemi, několika hotely a jednou policejní hlídkou střežící klid americké ambasády. Ovšem jen tehdy, když si na rozcestí cest, jež se za Tržištěm rozbíhají do tří směrů, zvolíte tu správnou - to jest tu napravo.
Vůbec nic vás neupozorní, když projdete malinkou předzahrádkou a stanete v titěrné předsíňce, čeho se zde můžete nadít. To až uvnitř. Za nízkým barem, který je spíše výstavkou toho nejlepšího, co se zrodilo v palírnách skotského HighLandu, vstoupíte do prostory o dvou místnostech. Tak malých, že máte pocit, jako byste usedli v „šámbru“ uchystaném jen pro vás. Pod jednoduchou klenbou bílého stropu na vás čeká jen několik stolků, nachystaných však jako na svatbu. Historický ráz nábytku je zdůrazněn plným, elegantním založením, kde se tisíce jisker světla svící odrážejí od běli ubrousků, až zvonivého lesku skla i zlatého krumplování těžkého porcelánu.
Usazen v rohu místnosti do pohodlného křesla zahloubal jsem se do nabídky. Oč je užší oproti desetistránkovým kartám jiných podniků, o to zajímavěji je komponována. Mezi rybami, tmavými, světlými masy nebo ukázkami sortimentu české kuchyně volím skladbu nepříliš všední, ale nad jiné lákavou.
Chvilku čekání věnuji porozhlédnutí se místností. Již zmíněný mobiliář doplňují obrazy, jež svým námětem přenášejí lokálek kamsi do světa pohádek. Předkrm, servírovaný s graciézním espritem, je však žhavě současný, neobvykle seskládaný a hlavně vyzývavě lákavý. Na lůžku z variace listových salátů, mezi bělavými kotoučky opečeného kozího sýra jsou umístěny měsíčky marinádou donachova zbarvených hrušek. Všechno to navíc tone v rubínovém jezírku zvláštní omáčky. Sbor vůní, netradičně laděný a o mnoha hlasech, napovídá o stejně neortodoxní chuti. Taky že ano. Ostrá poměrně chuť koziny jde zpočátku do čela, vzápětí je předstižena razantním nástupem brusinkové omáčky, vše po chvilce rozhojní lehýnká nahořklost pocházející z listů salátů. Do finále však vede celou „smečku“ lahodná, sametově hebká hruška, kupodivu macerováním ani jinou úpravou nerozbředlá. Její až aristokratický výraz porovná rustikální echa sýra a brusinek, sladí akord. Patricijskou tečku obstaralo portské z nálevu, jasně čitelné v samém závěru dochuti.
Natěšen lahodným předkrmem a chtivý dalšího požitku pozoruji práci jediného číšníka. Navykle se pohybuje mezi stoly, má pár slov pro každého, koho míjí, stačí doporučit víno, poptat se na spokojenost s jídlem nebo v letu nabídnout digestiv. To vše s nenápadnou bravurou, již umí dát jen letitá zkušenost.
S málokde viděnou noblesou mi předložil hlavní chod večeře. Růžovoučké medaile telecí svíčkové, srovnané do půlměsíce, otýpky mladičkých hlaviček zeleného chřestu, trámečky karotky, vzepřené o hůrku gratinovaných brambor, uložených na soklu z půle jedné z nich, tak se očím prodává už napohled pohárky burcující pokrm. Obvod talíře ještě obtéká medově zbarvený potůček výrazně vonící šťávičky. Sousto, sestavené ze všeho přítomného, potom působí v ústech jako malá erupce zprvu nepopsatelné změti chutí a výrazů. Dobře upravené maso předkládá čistou, lehoulince nasládlou tóninu, kterou ještě o schůdek povýší přirozená sladkost karotky. Nutnou opozici zařídí chřest, dodá něco zemité jednoduchosti. Na samý závěr se však žezla chopí neochvějně a s jistou nerušivou dominancí ona již řečená šťáva. Nezaměnitelným odérem a hutnou pikantní chutí s tím známým podtextem tlejícího listí vtiskne celému vyznění typické, uměřeně razantní, avšak dost prostoru ostatním vstupům ponechávající, stigma.
Sorbet tří ovocných chutí, koupajících se v perličkách sektu, završil svým vybalancovaným oživujícím tahem velepříjemný dojem ze zdejší kuchyně.
Večeře, se všemi libůstkami, které restaurace nabízí, přišla na 1020 korun. Suma ne nízká, připočteme-li náladu hlubokého míru, mimořádnou obsluhu a duševní terapii, která byl nad rámec nabídky, je ekvivalentní obdrženému.

Value for Money 9/10

+ nenásilným způsobem kombinací jídla, pití obsluhy a atmosféry dosažená pohoda
- trochu již omšelá malba stěn

Restaurant Club David
Tržiště 21/611, Praha 1 - Malá strana
Tel./Fax: + 420 257 533 109
e-mail: info@restaurant-david.cz, www.restaurant-david.cz
Otevírací doba: Po-Ne 11.30-23.00
počet míst: 40, zahrádka 14
kuchyně: mezinárodní s českými specialitami
Platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština, němčina, španělština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, italština
Původ nabízených vín: Česká republika, Francie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 57 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Salát Mesclun s ořechovým olejem, plátky uzených kachních prsíček a chřestem v malinovém vineagretu 220 Kč
Kuřecí consomé s játrovými knedlíčky a julienas 90 Kč
Grilovaná křepelka na restované jarní zelenině s badyánem a švestkami marinovanými v armagnacu 320 Kč
Šafránové zeleninové risoto s lanýžovým olejem 350 Kč
Grilovaný váleček z jeleního hřbetu na jalovci s restovanými liškami a majoránkou 490 Kč
Filety z mořského vlka na houbovém ragů z pravých hřibů s Basmati rýží a restovanou sezonní zeleninou 550 Kč
Francouzská kachní prsíčka pečená do růžova na ragů z čerstvých lišek obložená čerstvou
zeleninou, podávaná s domácími bramboráčky 450 Kč
Makové mascarpone noky zdobené čerstvým ovocem a lístky čerstvé máty 150 Kč

MM25_AI

Výběr z vinného lístku:
0,75 l Louis Roederer brut Premier 1890 Kč
0,75 l Ryzlink rýnský 2002 pozdní sběr - Moravíno 450 Kč
0,75 l Grand Ardeche Chardonnay 2000 Coteaux de l'Ardeche, Louis Latour - Bordeaux 750 Kč
0,75 l Poilly-Fumé Les Chaumes 2001 Donatien Bahuaud - Loire 1090 Kč
0,75 l Cabernet Moravia - Zweigeltrebe 2002 rosé jakostní - Vinařství rodiny Špalkovy 390 Kč
0,75 l Côtes du Rhône 2001 Alain Jaume - Reserve Grand Veneur rosé - Côtes du Rhône 590 Kč
0,75 l Cabernet Sauvignon 2000 - barrique Glos Lubomír 990 Kč
0,75 l Julienas 2001 Domaine de la Croix Neyrie Cru du Beaujolais - Beaujolais 790 Kč
0,75 l Chateau Camensac 1999 Haut Médoc - Grand Cru Classé - Haut Médoc 1690 Kč
0,75 l Hermitage La Chapelle 1998 Paul Jaboulet Ainé - Côtes du Rhône 3190 Kč
0,75 l Chateau Lafite-Rothschild 1993 Pauillac - Grand Cru Classé 15 490 Kč

  • Našli jste v článku chybu?