Menu Zavřít

Dobře vychované dcery

25. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Unipetrol

PRAHA (foj) - Dceřiným společnostem holdingu Unipetrol se v roce 2004 dařilo, všechny firmy vykázaly zisk. Nejvíc vydělala společnost Chemopetrol, zisk před zdaněním dosáhl 2,2 miliardy korun, což je nejlepší ekonomický výsledek za posledních deset let. Chemopetrol přitom ještě v roce 2003 hospodařil se ztrátou 22 milionů korun. Na výsledku se příznivě projevil především razantní nárůst cen ropných produktů a vysoký výkon výrobních jednotek. Tržby firmy vzrostly v meziročním srovnání o polovinu na 27,1 miliardy korun.
Druhý nejvyšší výdělek před zdaněním, 1,47 miliardy korun, vykázala společnost Unipetrol Rafinérie. „Hlavním důvodem byla mimořádná výše rafinerských marží ve druhém pololetí roku 2004. Skutečná marže dosahovala až dvojnásobku dlouhodobých průměrů, se kterými počítal plán,“ uvedl mluvčí holdingu Unipetrol Tomáš Zikmund.
Poněkud překvapivě skončily v zisku i další dceřiné firmy Unipetrolu, společnosti Benzina a Spolana, u kterých dlouhodobé odhady počítaly se ztrátou. Benzina, největší provozovatel čerpacích stanic v tuzemsku, vykázala hrubý výnos 39 milionů korun. Společnost přitom v roce 2003 prodělala 273 milionů korun. Tržby stouply o 3,7 procenta na 20,3 miliardy korun. Spolana loni hospodařila s hrubým ziskem 81 milionů korun proti ztrátě 2,6 miliardy v roce 2003. Dařilo se jí především kvůli vyšší poptávce po hlavních výrobních komoditách, PVC, kaprolaktamu a síranu amonném.

Tabulka: Chemici v rozletu
Hospodářské výsledky dceřiných firem Unipetrolu v roce 2004 *)

Firma Hrubý zisk
Chemopetrol 2,3 mld. Kč
Unipetrol Rafinérie 1,47 mld. Kč
Kaučuk 437 mil. Kč
Paramo 192 mil. Kč
Spolana Neratovice 81 mil. Kč
Benzina 39 mil. Kč
Česká rafinérská 37 mil. Kč

MMF24

*) Neauditované výsledky

Pramen: čtk

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).