Menu Zavřít

Dobří, zlí a Tlustý

16. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Nesmiřitelný poslanec boří Topolánkovy reformní plány

Premiér Mirek Topolánek a dnes již bývalý trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik mají mnoho společného. Oba pocházejí ze severní Moravy, jsou stejné generace a výšky, podobné nátury, ale hlavně: doposud byli považováni za neuvěřitelné klikaře.
O tom, že Hadamczik padne, se otevřeně hovořilo už v průběhu olympiády v Turíně, ale nakonec měl štěstí a česká reprezentace pod jeho vedením přivezla domů bronzovou medaili. Před letošním mistrovstvím světa v hokeji se také říkalo, že Hadamczik bude mít kliku a český tým stejně přiveze nějakou medaili. K postupu do semifinále chybělo pár minut, ale trenéra nakonec štěstíčko opustilo a musel odejít.
Když se Topolánek v prosinci 2002 stal předsedou ODS, málokdo věřil, že ve funkci vydrží tak dlouho. Doposud všechny střety, boje a hlasování ustál. Mnohokrát snad jen díky tomu, že mu přály hvězdy.
Nyní však bojuje s někdejší hvězdou ODS, poslancem Vlastimilem Tlustým, pro kterého ve druhé Topolánkově vládě již nezbylo místo. Rebelující poslanec, který by zřejmě opět rád řídil ministerstvo financí, začal blokovat vydání majetku státu církvím, zejména katolické, ve výši několik desítek miliard korun.
Není to poprvé, kdy Tlustý snahy ODS blokuje. Doposud ale vždy včas ustoupil a reformy se mohly opět rozjet. Ani teď, když prohlásil, že vydání majetku nepodpoří, ho skoro nikdo nebral vážně. Říkalo se, že Tlustý v zájmu dalšího fungování koaliční vlády a ve prospěch reforem nakonec vyměkne. Jenže v tomto střetu nevypadá, že by bývalý ministr financí měl v úmyslu slevit. Naopak, vytvořil kolem sebe skupinku poslanců ODS, kteří jeho názor sdílejí.
V této situaci premiér Topolánek ztrácí nadšení lidovců pro pokračování reforem. Je jisté, že budou blokovat například záměry ODS na poli přeměny systému zdravotnictví do té doby, dokud bude Tlustý blokovat vydání majetku církvím. Hned po vzniku druhé Topolánkovy vlády se totiž říkalo (a asi to byla pravda), že jejím základním kamenem je vydání asi stomiliardového majetku církvím. Z pohledu lidovců tedy nejde o maličkost, ale o všechno. A Tlustému o nic. Nechce majetky, ani peníze.
Hadamczikovi k medaili chybělo pár minut. Zdá se, že Topolánek má stále dostatek času, aby jeho vláda byla z hlediska prosazování reforem ve volební kampani na jaře 2010 hodnocena jako úspěšná. Jenže není tomu tak.
Blíží se podzimní volby do krajských zastupitelstev. Půjde o první ostrý test, během něhož bude ODS muset skládat účty za uplynulé dva roky vlády. Pokud Tlustý do těchto voleb ze svých požadavků nesleví, může strana kvůli postoji rozladěných lidovců lehce přijít od dvě tři hejtmanská křesla. To by ale Topolánka – vzhledem k jeho vztahu k některým hejtmanům – ani tolik nebolelo.
Čas letí a Topolánkova vláda kromě poplatků ve zdravotnictví a amerického radaru neprosadila nic, co by většinu voličů nadchlo a přesvědčilo, že reformy jdou správným směrem i tempem. Z důvěrných rozhovorů s vysokými představiteli ODS vyplývá, že napětí roste každým dnem a Topolánek je tlačen do dohody s panem Nesmiřitelným. Ale jak se dohodnout, když Tlustý nechce?
Nenastane-li usmíření, ODS nebude mít dostatek času prosadit spolu s koaličními partnery reformní kroky. O Modré šanci ani nemluvě…
Dalo by se říci, že do jara 2010 je ještě času dost. Ale podívejme se na to, co českou vládu a společnost do té doby čeká. V červnu začnou boje o mistra Evropy ve fotbale. Potom parlamentní prázdniny a olympiáda v Číně. Pak krajské volby. Po nich hádky kolem regionálních koalic a hejtmanů, hned na to kongres ODS. Mezitím bude vrcholit příprava na předsednictví Evropské unii a od ledna 2009 bude půl roku probíhat. A co na podzim? Přece začne volební kampaň!
S jakým programem do ní půjde ODS. Opět s Modrou šancí? Topolánkův tým má pouze jedinou šanci: Vsadit na to, že jejich lídr bude mít opět kliku.

  • Našli jste v článku chybu?