Menu Zavřít

DOBROU CHUŤ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Coca-cola

Na veřejnost pronikly první odhady škod, jež způsobila aféra, během níž několik stovek lidí v Belgii a ve Francii trpělo v minulých dvou týdnech po vypití oblíbeného nápoje záchvaty nevolnosti. Samotná firma Coca-Cola je odhaduje na 60 mil ionů dolarů plus poškození svého jména. Belgie přišla o 80 milionů franků na spotřebních daních a dani z přidané hodnoty. Ztráty obchodníků a restauratérů, kteří nesměli nápoj prodávat, nevyčíslil ještě nikdo.

EBF24

Jeho příznivci jej najdou opět na pultech obchodů. Obě země se totiž minulou středu a čtvrtek rozhodly, že se nápoje firmy Coca-cola mohou opět volně prodávat.

Za původce otravy byl původně považován špatný oxid uhličitý dodaný do výrobku při plnění v belgických Antverpách. Do plechovek Coca-Coly, dovezených do francouzského přístavu Dunkerque lodí, se měl údajně dostat chemický přípravek, jímž jsou ošetřovány dřevěné palety proti plísním. Dva tisíce odborníků analyzovaly několik dní v obou inkriminovaných stáčírnách každé zařízení, a nic nenašly. Původce prudké nevolnosti si tedy zatím uchoval své tajemství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).