Čtyřiadvacet hodin denně v pivovaru? Pro někoho sen, pro Milana Vedru realita
Zdejší měděnou varnu vyrobila První brněnská strojírna v roce 1936, hvozd u sladovny je zase technickou památkou. Staročeský pivovárek Dobruška má řadu nej.
I díky tomuhle kouzlu sem před deseti lety přišel Milan Vedra (na snímku) a v roce 2008 obnovil tradiční značku Rampušák, již v 90. letech téměř pohřbily Východočeské pivovary.
„Když jsme tu začali vařit, první rok jsme udělali sto hektolitrů. Letos to bude osm tisíc“ počítá Vedra. „Základem budou vždy spodně kvašená piva, dělal bych i svrchně kvašená, ale není kapacita“ krčí rameny zkušený sládek, který strávil dlouhou dobu i v Hlinsku. V Dobrušce se musel naučit vyrábět také slad. Používá výhradně ječmen z podhůří Orlických hor. „Slad klíčí čtyři až pět dnů, pak se dva dny suší ve hvozdu“ přibližuje Vedra.
Vedra přitom se svou rodinou, jež bydlí přímo v pivovaru, podnik neustále rozšiřuje.
V blízké době přibudou nové kvasné tanky i sklepy. Kromě vlastní sladovny - nejmenší v České republice - a historických budov patří k pivovaru i rozsáhlé podzemní prostory. „O velikosti sklepů asi nejlíp svědčí to, že trubky jsou tak dlouhé, že se do nich vejdou čtyři hektolitry piva,“ ukazuje Vedra na bílé armatury, v nichž protéká pivo ze spilky do tanků.
Muderlant za 27 korun
Většina produkce míří do okolí, stálí odběratelé jsou v Brně i Praze. Podle Milana Vedry je dnes pro Rampušáka nosný jedenáctistupňový a dvanáctistupňový spodně kvašený ležák.
Tyhle stálice doplňují speciály.
Polotmavou třináctku Muderlant v pivovarské restauraci čepují za příjemných 27 korun (0,3 litru za 22 korun). Speciál s 5,2 procenta alkoholu překvapuje svěží a lehkou chutí bez přehnané sladkosti.
Muderlant nabízí povedenou alternativu ktradičním hořkým ležákům.
A když je člověk vDobrušce, neměl by vynechat ani světlý speciál F. L. Věk (29 korun za 0,5 litru, 26 za 0,3 litru). Už 6,1procentní alkoholový náboj varuje, že nepůjde o pivo na celovečerní popíjení. Je však ideální volbou pro zpestření dlouhých zimních večerů.
Rampušáka kdysi pily téměř celé východní Čechy. A i když pivovar po revoluci dvakrát vyhořel, dnes navazuje na tradici tím nejlepším způsobem. Klasikou, která se nepřepije. •
Staročeský pivovárek Dobruška
Křovická 267, Dobruška
SLÁDEK: Milan Vedra NABÍDKA: spodně kvašená piva
+ silnější speciály
DOPORUČUJEME: polotmavého Muderlanta,
díky kterému změníte názor na tmavá piva OTEVŘENO: 8.00-16.00 (pivovarská prodejna),
14.00-22.00 (pivovarská restaurace)
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz