Menu Zavřít

Dobrý rozvod, dobrý obchod

25. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Stále více rozpadlých manželských párů pokračuje ve společné práci i po rozchodu

Před třemi lety oslavili Elaine a Michael Honigovi patnácté výročí své svatby v apartmá newyorského hotelu Four Seasons, kde stojí noc 1550 dolarů. Rozvaleni na luxusním ložním prádle popíjeli francouzské šampaňské a pojídali jahody v čokoládě. Manželství Honigových začalo tak, že nabízeli výrobky svého vinařského podniku na cestách dieselovým volkswagenem bez klimatizace a bez funkčních dveří u spolujezdce. K jídlu si kupovali pečené kukuřičné placky, často přespávali v laciných motelech za 52 dolarů bez povlečení. Víkend ve snovém apartmá se stěnami pokrytými hedvábnými tapetami, roletami na dálkové ovládání a hlubokou vanou, naplňující se během šedesáti sekund, které navrhoval slavný architekt I. M. Pei, jim proto měl být tou nejlepší romantickou vzpruhou. „Až na to,“ vzpomíná Elaine, „že jsem měla pocit, jako bych ležela vedle svého bratra nebo bratrance.“

Čtěte: Jak podat žádost o rozvod?

Honigovi se svou firmou Honig Vineyard & Winery byli jedním ze zlatých párů z kalifornské vinařské oblasti Napa Valley. Avšak soukromě byl výroční víkend v přepychu jejich posledním zoufalým pokusem o záchranu manželství. Elaine chtěla zpomalit a pochutnávat si na jejich oceněném bílém sauvignonu v nedávno dostavěném vysněném sídle. Michael raději trávil čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu na služebních cestách, a dokonce i když s Elaine vyrazil večer do společnosti, nabízel výrobky firmy. Elaine chtěla citovou intimitu. Na Michaelových lístcích byly poznámky typu: „Milá Elaine, jsi prima. Miluju tě, Michael.“ Elaine toužila po dítěti. Pro něho byl obchod jediným dítětem, které kdy chtěl. „Bylo to, jako kdyby po mně žádala, abych byl vyšší,“ uvádí Michael.

Páry ze zasedaček.

Proto místo toho, aby Elaine jednou o víkendu zvedla při obědě v restauraci Gotham Bar & Grill sklenku aromatického bílého pinotu, řekla Michaelovi: „Myslím, že takhle to dál nejde.“ Hned viděla, že se mu ulevilo a že jí naprosto rozumí. Přesto ji jeho první slova překvapila: „Z podniku ale neodejdeš, že ne?“

Honigovi byli sehranou dvojicí v zasedačce správní rady, nikoli v ložnici. Protože nechtěli zničit svou prosperující společnost, udělali to, co dělá stále více tvořivých párů, které pracují spolu: rozhodli se pro novější, příjemnější verzi rozvodu – pro slušný rozchod.

Stejně jako se v posledních letech u bývalých partnerů projevuje větší ochota zůstat přáteli, aby mohli svým dětem věnovat rodičovskou péči, tak se u většího počtu bývalých manželů, z nichž se stali kolegové, projevuje ochota zůstat přáteli, aby mohli oba zůstat v podniku. Právník z oboru rodinného práva Lee S. Rosen z kanceláře Rosen Law Firm v Raleighu v Severní Karolíně konstatuje, že počet rozvodů dohodou prudce vzrůstá. Příslušníkům generace „baby boomu“ a generace následující se protiví roztržky jejich rodičů ve stylu Války Roseových. Také změna profesního ovzduší, v němž se hrozba propuštění v USA od 70. let zvýšila o 49 procent a možnost ztráty zdravotního pojištění prudce stoupla o 150 procent, způsobuje, že mnozí lidé jsou opatrní, když chtějí rozjet nový podnik nebo přejít do jiné firmy či změnit povolání. Nemluvě o strachu a odporu, který v řadách vzdělané elity vyvolává globalizace. Když se k tomu přidají obrovské výdaje spojené s rozvodem a hlubší povědomí o jeho zhoubných citových následcích zvláště u dětí, je pochopitelné, že se mnozí partneři a spolupracovníci snaží šikovně zařídit slušný rozchod.

Kancelářská etiketa.

Americká Národní federace nezávislých podniků (NFIB) uvádí, že přes 1,2 miliardy manželských párů v současnosti společně řídí podniky. A ve čtvrtině rodinných podniků dochází k rozvodu. Při jedné analýze podnikové sféry bylo zjištěno, že deset procent párů, které se rozvedou, dál pracuje spolu. To není žádné překvapení vzhledem k tomu, jak časté jsou milostné vztahy na pracovišti. Téměř 60 procent pracovníků přiznává, že mělo milostný poměr s někým z kanceláře, oproti 46 procentům před dvěma lety. Babette Chandrasomaová, manažerka lidských zdrojů z texaského Austinu, jež pracuje v pobočce výrobce naslouchátek Starkey, poznala svého současného i bývalého manžela v práci. Její exmanžel dokonce pracuje v kóji asi šest metrů od ní. „Prošli jsme fází, kdy přišel od právníka dopis a my se o něm bavili v práci,“ uvádí Chandrasomaová, která se s manželem nadále dělí o výchovu jejich jedenáctileté dcery, „museli jsme se nakonec dohodnout, že o osobních záležitostech v kanceláři nebudeme mluvit.“

K růstu počtu rozvodů dohodou přispívá rovněž takzvané kolaborativní právo. Jde o sílící právní hnutí, které manželské spory v podobě afér znesvářených stran, v nichž mají hlavní slovo právníci, proměňuje ve smířlivější právní záležitosti mezi klienty. Mnoho podnikatelů, kteří se ve vyjednávání zdokonalili při magisterském studiu ekonomiky a řízení, jde ještě dál a na právníky se obrací až v posledním okamžiku, aby převedli do právnické hantýrky to, na čem se sami už dohodli normálním jazykem. „Na rozvodu jsme se shodli během deseti minut při večeři v restauraci Vico,“ vzpomíná Gary S. Goldstein, který vede newyorskou personální agenturu Whitney Group se svou bývalou manželkou Alicií C. Lazarovou. Ta dodává: „Měla jsem úžasný rozvod. O tom není pochyb.“

Podobně jako mnoho jiných párů rozvedených dohodou si tato dvojice rozdělila majetek přesně na polovinu, každý si nechal to, co mu patřilo před svatbou, a přátelsky se dohodli na péči o své dvě dcery. Páry, jež se rozvedly dohodou, často také společně tráví dovolenou. Na Den díkůvzdání jezdí Alicia s Garym, svými dvěma školou povinnými dcerami a s Garyho současnou manželkou a jejich osmiletým synem, který Alicii říká „teto“, na výlet do Marrákeše.

To neznamená, že se klidný rozchod povede každému. „Je třeba, aby si oba takové řešení přáli,“ konstatuje Joy Feinbergová, která je partnerkou v chicagské advokátní kanceláři z oboru rodinného práva Feinberg & Barry. Největším problémem dvojic, které chtějí pokračovat v práci jako partneři, je podle Feinbergové překonání mimomanželských milostných poměrů. Paul Keevil, majitel známé restaurace Millie's ve virginském Richmondu, tvrdí, že byl úplně zdrcen, když zjistil, že se jeho manželka stýká s někým jiným. „Nejdřív jsem si pomyslel: Tohle nemůžu, moc to bolí,“ přiznává Keevil. Po šesti letech dál pracují společně a dělí se o zisk. Paulova exmanžela Lisa Edwardsová Keevilová říká: „Hodně cizích lidí to ohromuje, ale nám to připadá normální, protože se k sobě hodíme, pokud jde o naše dovednosti a silné stránky.“

Když s odborníky na rodinné právo mluvíme o tom, jaké páry, které zároveň pracují jako kolega a kolegyně, úspěšně absolvují nový druh rozvodu, jako vzor se jeví Honigovi. Pokračují v práci ve stejné kanceláři, kterou měli, když byli manželi. Kancelář je rozdělena skleněnými posuvnými dveřmi. Oba žijí na ranči o rozloze téměř 30 hektarů (i když každý v jiném domě), cestují společně na vinařské přehlídky, a když je každý z nich v jiném městě, v průměru čtyřikrát denně si telefonují. Když bylo Elaine loni čtyřicet, Michael uspořádal oslavu. Elaine si na ni přivedla partnera. „Michael a já jsme vždycky řešili problémy opravdu, opravdu dobře,“ uvádí Elaine.

Přeměna manželského páru na přátele a spolupracovníky byla určitě traumatizující. Když se před třemi lety vrátili z víkendu v hotelu Four Seasons se zprávou o rozchodu, museli se vyrovnat se šokem svých 25 zaměstnanců. Aby pomohli zmírnit znepokojení pracovníků a klientů, Honigovi při poradách nešetřili chválou jeden na druhého. Když diskutovali o svých zraněných citech, drželi se pečlivě scénáře manželské poradny: „když děláš to a to, mám pocit, že…“. Oba si také dávali velmi záležet na velkorysosti a odpuštění a potlačovali podezíravost a chamtivost.

Velkým problémem je přesvědčit nové partnery, že jejich vztah je přísně obchodní. „Jeden muž nemohl uvěřit tomu, že o Michaelovi nechci říct nic negativního,“ uvádí Elaine. Trápilo ji také, zda si jí Michael bude vážit a respektovat ji, až nebude jeho manželkou. „Michael je ale pořád velmi oddaný a působí neuvěřitelně uklidňujícím dojmem,“ poznamenává Elaine. „Pořád mi říká: Jsi můj druhý pilot a já tenhle podnik nemůžu řídit bez tebe.“

PRAVIDLA HRY: NEJLEPŠÍ ZKUŠENOSTI
Akta Exmanželů Stále více rozvedených manželů pokračuje v podnikání nebo kariéře spolu. Toto jsou součásti velmi konstruktivní taktiky:

  • OMLUVTE SE sobě navzájem, spolupracovníkům a zaměstnancům. Ujistěte všechny strany, že to nebude mít vliv na kvalitu a produktivitu práce.
  • ROZLIŠUJTE PROSTŘEDÍ Nikdy nemluvte o rozvodu v kanceláři. Neshazujte se navzájem před spolupracovníky.
  • DĚLEJTE KOMPROMISY Projednávejte společně vlastní dohody. Hledejte spíše to, co můžete dát, než to, co můžete dostat. Pak nechte právníky, ať všechno písemně zaznamenají.
  • DBEJTE NA INFORMOVANOST Ať od vás dostávají zprávy klienti. Reagujte na obavy. Buďte obzvlášť pozorní a působte uklidňujícím dojmem.

Pramen: BusinessWeek. Divorcemagazine.com

MMF24

Copyrighted 2005 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).