Menu Zavřít

DOČASNÁ POMOC

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Union Group

PRAHA (ČTK) – Ostravská Union Group již našla partnera, který by měl dočasně pomoci vyřešit potíže skupiny a její Union banky. Ta má nyní problematické úvěry za 5,5 miliardy korun. Generální ředitelka Union Group Marie Parmová minulý týden potvrdila, že 34 procent akcií skupiny kupují britští portfolioví investoři z řad fyzických osob. Cenu odmítla zveřejnit, týdeník EURO má však informaci, že za blokační minoritu zaplatí 1,3 miliardy korun.

Union Group byla původně na prodej celá, tento záměr se však před časem změnil, protože strategického partnera již hledá déle než rok. Skupina proto rozhodla, že nynější zadlužení Union banky vyřeší prodejem blokační minority v Union Group a nabídkou podílů v některých dceřiných společnostech. Sedmdesát milionů dolarů již dostala za Vojenský otevřený podílový fond. Na prodej je ještě investiční společnost Union Invest Capital a podíl v polské Bank Przemyslowy. Místopředseda dozorčí rady Union Group Aleš Musil, který zastupuje nové akcionáře, tvrdí, že se po těchto transakcích sníží původní vnitropodnikové zadlužení na nulu.

ebf - tip - debata

Nový partner má připravit i prodej Union banky. „Hlavním úkolem akcionářů a manažerů banky bude přeměnit v průběhu jednoho roku Union banku v retailový peněžní ústav tak, aby byl zajímavý pro konečného investora, uvedla Parmová. Skupina zatím drží v Union bance 85,2 procenta akcií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).