Menu Zavřít

Nelíbí se vám předložený dodatek k pracovní smlouvě? Můžete jej odmítnout

22. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Shutterstock

Dodatek k pracovní smlouvě není ničím neobvyklým. Dříve či později se s ním setká naprostá většina zaměstnanců. Jako takový mění některé skutečnosti, na nichž jste se dříve se svým zaměstnavatelem dohodli. Pokud se vám ale chystané změny v pracovní smlouvě nezamlouvají, vězte, že nic podepisovat rozhodně nemusíte.

CIF24

Důvodů, kvůli nimž přichází na scénu dodatek k pracovní smlouvě, může být vícero. V zásadě však platí, že je použit tehdy, má-li v pracovní smlouvě dotyčného zaměstnance dojít k nějaké zásadní úpravě.

Kvůli prodloužení smlouvy ano, pro změnu názvu nikoliv

Touto úpravou pak může být myšleno například prodloužení doby jejího trvání, změna výše vyplácené odměny, místa výkonu práce a tak podobně. Naopak ve chvíli, kdy se firma třeba pouze přejmenuje, není dodatek potřeba vystavovat vůbec.

Čtěte také:

Plánujete dlouhodobější brigádu? Pak si prostudujte, na co vše máte s dohodou o pracovní činnosti nárok

Ukončení brigády předčasně? I v případě dohody o provedení práce narazíte na výpovědní lhůtu

To samé lze ale pochopitelně říct o situaci, kdy ke změně údajů došlo nikoliv na straně zaměstnavatele, nýbrž u samotného zaměstnance. Jestliže zaměstnanec změní adresu svého trvalého bydliště, potažmo příjmení (například u ženy v případě vstupu do manželského svazku), musí tyto skutečnosti sice své firmě oznámit, není však potřeba kvůli nim podepisovat dodatek k pracovní smlouvě.

Co není na papíře, neplatí

Dodatek přirozeně musí být písemný, v opačném případě zaměstnavateli hrozí postih ze strany inspektorátu práce. Jak bude tento papír formálně označen, je přitom poměrně jedno. V praxi se nejčastěji používá slůvko „dodatek“, lze se nicméně setkat například i s „dohodou o změně pracovní smlouvy“.

Platí princip dobrovolnosti

Coby zaměstnanec byste taktéž měli vědět, že k podepsání dodatku vás zaměstnavatel v žádném případě nemůže přinutit. Pakliže se vám předložený návrh nezamlouvá, můžete jej jednoduše odmítnout. Jedná se totiž o dobrovolný akt obou zúčastněných stran.

Zároveň je potřeba pamatovat na to, že pokud prostřednictvím dodatku řeší firma prodloužení vašeho kontraktu, může tak učinit nanejvýš dvakrát. Vzhledem k aktuální situaci na trhu práce, na němž již nějaký čas převládá nedostatek pracovní síly, je však velice pravděpodobné, že vaše smlouva bude na dobu neurčitou prodloužena při první možné příležitosti, takže se touto starostí nebudete zřejmě muset příliš zaobírat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).