Menu Zavřít

DOHODA S MINISTERSTVEM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mostecká uhelná společnost

Většinový vlastník Mostecké uhelné společnosti Appian Group se minulý týden dohodl s ministerstvem, že odkoupí zbývající podíl státu ve společnosti. Stát v současné době drží v důlní společnosti 46,29 procenta a Appian Group 49,98 pro centa. Transakci ovšem musí posvětit vláda.

Utržené prostředky z prodeje, které by se podle Mladé fronty DNES měly pohybovat pod jednou miliardou korun, budou vloženy do Hornické revitalizační agentury. Ta by měla vzniknout do konce letošního pololetí a jejím úkolem bude zajišťovat re kultivace a pracovní příležitosti pro propuštěné horníky. Stát by do ní měl vložit sto milionů korun, čímž v agentuře získá 66 procent, Mostecká uhelná přispěje padesáti miliony a bude vlastnit zbývající podíl.

WT100

Šéf Appian Group Jacques de Groote rovněž přislíbil, že přispěje Hornické a sociální radě Mostecka do fondu projektů 250 tisíci amerických dolarů. Státu také navrhl, že zprostředkuje jednání o případné pomoci světových finančních institucí při revitalizaci severozápadních Čech. Majoritní vlastník ovšem také oznámil, že i nadále bude muset pokračovat v restrukturalizaci dolů. Neočekává totiž, že by se situace s odbytem uhlí v krátké době zlepšila. V srpnu by tak měla v alná hromada společnosti rozhodnout o uzavření dolu Koh-i-noor.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).