Menu Zavřít

Dohoda z Letné

23. 9. 2017
Autor: Euro

Přestože ještě nikdo tenhle miliardový nákup nedojednal, armáda už veřejně prezentuje obrněnce Titus jako svou budoucnost.

Přehlídky na pražské Letné mají dlouhou tradici. Ministerstvo obrany se v nich rozhodlo pokračovat a v sobotu 23. září, právě v okamžiku publikace Olověné vesty, tam pořádá Den s Armádou ČR. Kromě bojové techniky a vrtulníků se divákům předvedou třeba i parašutisti. Největším lákadlem je průlet vzdušných sil naplánovaný na 13. hodinu.

A k vidění nebudou jen používané transportéry a obrněná vozidla. Aby armáda ukázala, jak si představuje svou budoucnost, prostor dostanou i nové technologie. Na Letnou dojede vyprošťovací speciál od státního podniku VTÚ či francouzsko-český obrněnec Titus.

Začlenění šestikolového vozidla, na jehož výrobě se podílí kopřivnická firma Tatra Trucks s francouzským Nexter Systems, však nepůsobí příliš domyšleně. Zatímco na záchranné speciály od VTÚ už je podepsaná smlouva (pořízení pětice vyšlo na necelých 200 milionů bez DPH a čeká se na dodávky), v případě vozidla Titus není dojednáno vůbec nic.


Čtěte také:

V kauze armádních obchodů Zemanova podporovatele Strnada padly obžaloby

Astronomické výdaje. Modernizace vojska spolkne 144 miliard

 Vrtulník Mi 171 české armády v Náměšti nad Oslavou


Jasně, už v červenci vláda odkývala, že jich ministerstvo obrany může pořídit 62 za 4,8 miliardy korun. Jenže to je zatím asi tak všechno. Na stole neleží finální kupní smlouva a vojáci ještě zdaleka netuší, kdy novou techniku získají. Prezentovat tak obrněný vůz jako součást expozice o budoucnosti české armády je minimálně hodně uspěchané.

Samozřejmě že Titus se zúčastnil už mnoha akcí. Ovšem pokaždé šlo „pouze“ o součást stánku koncernu Czechoslovak Group, kam Tatra Trucks patří. Až na Letnou si jej pozvala armáda. Což může mít další nepříjemný efekt.

I Den s Armádou ČR na Letné manažery Czechoslovak Group utvrdí v tom, že vojsko žádnou jinou možnost nemá a Titusy nakoupí, děj se, co děj. Proto si můžou s resortními úředníky hrát a do omrzení diktovat. Ostatně informace z vyjednávání potvrzují, že přestože cenu vozidel už několikrát upravili, obrana potřebuje zlevnit ještě víc.

EBF24

Zapojením obrněnce Titus do oficiální výstavy se vyjednávací pozice ministerstva obrany opět oslabila. Proč by obchodník s koňmi dával slevu, když nadšený kupec už hostí kobylu ve své stáji?

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka

KSČM aneb Když Se Černý Mýlí

Pane ministře, na slovíčko

Krátká paměť pana generála

Hodonínský zázrak. Městem se procházel voják tmavé pleti

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).