Menu Zavřít

DOLAR NAD ZLATO

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Latinská   Amerika

Latinská Amerika uvažuje o měnové unii. Meziamerická rozvojová banka nabízí schéma nové jednotné měny s obrázkem Kolumba, nebo přímo nahrazení domácích měn dolarem.

Ekonomiky Latinské Ameriky zůstanou letos v útlumu, který možná ještě vyšperkují nové finanční otřesy, varovala na svém pravidelném výročním zasedání v minulém týdnu Meziamerická rozvojová banka (IADB). Pro udržení finanční stability by bylo nač ase navázat jednotlivé latinskoamerické měny na dolar, anebo je přímo dolarem nahradit, konstatovala. Celým zasedáním se linula myšlenka latinskoamerické měnové unie a emise „nadnárodní měny typu eura. Ať už unie prorazí, nebo ne, na jedné z m incí by mohla být podobizna Kryštofa Kolumba, představuje svou vizi banka.

Zmíněná idea měnové unie není ani v Latinské Americe žádné novum. Počet ekonomů a podnikatelů, kteří ji prosazují, se s časem zvyšuje. Podle nich je „dolarizace mladých finančních systémů jedinou cestou v boji proti hospodářským kri zím.

Pobouření mezi ekonomy

Na druhou stranu však jde o projekt silně kontroverzní. Například Sebastian Edwards, který byl hlavním ekonomem latinskoamerické sekce Světové banky, soudí, že tato debata „trivializuje extrémně složitou situaci . Avšak už jen to, že s tímto pl ánem přichází rozvojová banka, která financuje četné infrastrukturní projekty na celém kontinentě, dodává myšlence solidní váhu. „Je to poprvé, kdy někdo systematicky propracoval studii nákladů a zisků dolarizace Latinské Ameriky, kvituje snahu banky další z ekonomů, který v AIDB dříve pracoval a nyní je zaměstnán u investiční banky Warburg Dillon Read.

Rostoucí zájem o přechod na dolar je jasnou ilustrací toho, jak se finanční experti snaží najít zbraň proti hospodářským krizím, které hrozí propuknout v Mexiku a které prošly Asií a Ruskem.

Analýza, na niž dohlížel hlavní ekonom IADB Ricardo Hausmann, má za to, že světové trhy se nechovají k Latinské Americe jako rovný k rovnému. Proto by bylo lepší, aby tyto státy svou měnu uvázaly na dolary držené v devizových rezervách, s tejně jako se o to pokoušejí Argentina a Salvador. Nebo by mohly dolary rovnou uvést do oběhu namísto domácí měny, jak to udělala Panama.

Latinskoamerické světy

Vzhledem k tomu, že v regionu vedle sebe existují jasně heterogenní ekonomiky, je jisté, že najít konsenzus bude tvrdým oříškem. V čele těch, kdo vystupují proti dolarizaci, stojí finanční ministři Chile a Mexika. Jimi navrhovaná kúra , která má zocelit domácí finanční systém, se skládá z finančních reforem. Při propagaci přísné fiskální politiky navrhují nespoléhat na to, že by změny v měnové politice mohly přinést zázraky.

„Bojím se toho, aby lidé v dolarizaci nespatřovali deus ex machina, podotkl chilský ministr financí Eduardo Aninat. Chilský prezident Eduardo Frei Ruiz-Tagle na své návštěvě v Praze minulý čtvrtek prohlásil, že hlavní cestou k udržitelné mu ekonomickému růstu je průnik na velké trhy a využití výhod globalizace při současném lpění na přísné fiskální politice. V případě nouze pak počítá se zásahem Mezinárodního měnového fondu, anebo navrhuje vytvořit novou instituci, která by vyt vořila světová pravidla obchodování a snížila finanční nejistotu.

Nový brazilský guvernér centrální banky Arminio Fraga se obává toho, že „máme krátkou paměť . „Vždyť fixní sazby měli v Thajsku, upozorňuje s tím, že právě Thajsko bylo epicentrem krize jihovýchodní Asie, která propukla v létě 1997.

Argentinský ministr financí Pablo Guidotti vidí naopak v dolarizaci zjednodušení. „Měn je už hodně. V příštích letech jich ubude, prohlašuje. V tomto bodě s ním souhlasí hlavní ekonom banky Hausmann. „Žijeme ve světě dvou výrobců n ealkoholických nápojů, dvou producentů letadel, tří výrobců zubní pasty a 180 producentů měn, srovnává.

Spojené státy jen přihlížejí

Argentina jednala o přechodu na dolar s nejvyššími představiteli Spojených států, i když ty v celé operaci nemusejí vůbec figurovat. Guvernér Úřadu pro federální rezervy Alan Greenspan před dolarizací varuje vzhledem k tomu, že Spojené státy musí sledovat takovou měnovou politiku, která je v jejich vlastním zájmu, a proto nemohou přihlížet k regionálním problémům těch, co dolar přijmou.

Pokud se některá země rozhodne přijmout dolar za domácí měnu, nabízí jí náměstek amerického ministra financí Larry Summers možnou spolupráci. Samozřejmě však tato země nemůže počítat s přístupem k úvěrům za diskontní sazbu, anebo s vlivem na měnovou politiku americké centrální banky.

Přijetí dolaru musí předcházet „opatrná a propracovaná analýza , zdůraznil Summers. Dodal, že dolarizace nabízí stabilitu tím, že zvyšuje důvěryhodnost hospodářských a finančních politik dané země a navíc jí pomáhá v integraci do svě tové ekonomiky. „Avšak tato země se musí připravit i na možné zhoršení flexibility, které s sebou dolarizace může přinést, míní.

WT100

Salvadorský ministr financí Manuel Hinds uvedl, že dolarizace z roku 1992 byla pro jeho zemi požehnáním. Vedla ke stabilitě, nízkým úrokovým sazbám a bezpečnému penzijnímu systému. V Salvadorské republice nyní obíhá 8,75 colónu za každý d olar, který má centrální banka uložený v amerických bankách.

I když se pohledy na věc různí, v jednom se shodují. Latinskou Ameriku čekají velké potíže. Ekonomický růst vloni zpomalil na 2,5 procenta z předloňských 5,3 procenta. Letos se čeká dokonce mírný hospodářský pokles. Masivní odlivy investic moh ou mladé trhy rozhoupat lehce jako bárku na moři. Za zřejmý příklad slouží Brazílie, největší ekonomika jižního kontinentu. Ta ve snaze zachránit hodnotu reálu v podstatě vyhodila oknem 50 miliard dolarů ze státních rezerv a stejně se svého uměle vytvořeného měnového koridoru musela vzdát a reál nechat v lednu devalvovat o 40 procent. Poté jí MMF poskytl záchranný balík v hodnotě 41,5 miliardy dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).