Menu Zavřít

Dolar vystoupil na čtrnáctileté maximum vůči euru

3. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký dolar se dnes na devizových trzích ve světě vyšplhal na čtrnáctileté maximum vůči euru, podpořily ho zejména příznivé údaje o vývoji zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech. Jednotná evropská měna tak sestoupila až na 1,0342 amerického dolaru, nejníže od prosince 2002.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 103,82 bodu, rovněž na nejvyšší úroveň za 14 let. Příznivé údaje o ekonomice USA podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.


Přečtěte si o celkové hodnotě fúzí a akvizic v minulém roce:

Hodnota fúzí a akvizic letos dosáhla 93 bilionů


Organizace ISM dnes uvedla, že aktivita zpracovatelského průmyslu USA v prosinci rostla nejprudším tempem za poslední dva roky. Údaje ministerstva obchodu navíc ukázaly, že stavební výdaje dosáhly v listopadu nejvyšší úrovně za deset a půl roku.

Dolar začal výrazně posilovat po listopadovém zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Za tímto růstem stojí očekávání, že Trumpova rozpočtová politika povede ke zvyšování úrokových sazeb a že jeho plánované výdaje na infrastrukturu přispějí ke zrychlení tempa růstu americké ekonomiky.

MMF24


Přečtěte si, jak je na tom dolar dlouhodobě:

Dolar letos zpevnil počtvrté v řadě. Proti světovým měnám si připsal 3,5 procenta

Americký dolar v roce 2016 posílil již čtvrtým rokem v řadě.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).