Menu Zavřít

Dolce vita finita

12. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Seriál o víně pod Alpami končí

MMF24

Loučíme se s Itálií. Zemí, která se snad nejvíce zasloužila o rozvoj vinohradnictví a vinařství. Byli to právě Římané, kdo převzali veškeré tehdy známé zkušenosti s pěstováním révy a zpracováním hroznů z antického Řecka, vylepšili je, postavili na vědecké základy a roznesli do svých držav. Díky římským legiím se réva dostala i na Moravu.
Tři tisíce let nepřerušená historie pěstování révy a přípravy vína staví Itálii do pozice snad nejvýznamnějšího vinařského státu světa. Dokonalé využití optimálních přírodních podmínek, ke kterému, pomalu sice, ale přece jen dochází a akceptování dosud mnohými přehlížených novinek ve zpracování, povede zcela jistě v brzké době k rozšíření nabídky kvalitních vín. Zatím zde stále nacházíme v jedné řadě vína znamenitá, která snesou srovnání s tím nejlepším z celého světa, v řadě druhé potom průměrné ukázky tradičních vín, připravovaných „postaru“. Zavedení kvalitativních tříd, které mělo pomoci, zpočátku věci příliš neprospělo, „nominace“ byly udělovány hekticky a často neuváženě. To vedlo k jisté degradaci značky D. O. C., a proto byly zavedeny kategorie další. Kategorizace, která vedla ke snížení produkce hroznů, znamenala vzestup kvality italských vín, nicméně stále ještě není tento proces dokončen. Můžeme nalézt báječná vína v kategoriích I. G. T. nebo dokonce V. T., zatímco ve dvou nejvyšších třídách se často skrývají taková, která si svá zařazení nezaslouží.
Co z toho vyplývá? Italskou vinařskou produkci je třeba dobře znát. Jinak riskujete některou z výše uvedených variant, že totiž pod pláštíkem nejvyšší kategorie objevíte víno z druhé či třetí řady. Pokud ale italskou produkci „umíte“ nebo máte spolehlivého importéra, který se vyzná, dočkáte se milých překvapení a zažijete s apeninskými či ostrovními víny mnohá příjemná setkání.
Přípitek na rozloučenou s Itálií nám – hned ve dvojím provedení – nabídla firma Optimex. Prvé z nich, Montepulciano d´Abruzzo D. O. C. 2000, víno temné, intenzivní barvy se zastřenými jiskrami, vycházejícími z hloubky těla. V buketu výrazně převládající podíl fialek s tóny tmavých peckovin, hravé a vzletné. Zdánlivě lehké, ale s gradující chutí, plnou ovocitých ladění. Víno, které vás osloví při samostatném pití, ale které je také dokonalým průvodcem pokrmů z mladého vepřového, vybraných těstovin a lehčích úprav tmavých mas. Seleziano Emilio, villa Caplêt Valpolicella ´00 D. O. C. – to je samotná radost a mládí. Atypické, svěží a úžasně květnaté víno, svým charakterem se vymykající z trendu, kterým kráčí většina italských producentů. Neobtěžkané barikem, plné svěžích tónů ovoce, lučního kvítí a stop přímořského podnebí, výrazem připomínající mladé Beaujolais. Razantní, ale i uměřené ve vůni, lehké, ale i důrazné v chuti, takové, které vás zaujme a osloví, které udrží vaši pozornost po celou dobu konzumace. Typický reprezentant nových cest, kterými se vydala mladá generace apeninských vinařů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).