Menu Zavřít

Doluxováno

8. 3. 2002
Autor: Euro.cz

ETA Hlinsko

CIF24

Krátce po prodeji společnosti ETA Hlinsko liberecké firmě Plastkov se kolem známého výrobce elektrospotřebičů rozpoutala diskuse o tom, kdo může za jeho loňskou rekordní ztrátu. Vedení společnosti minulý týden označilo za viníka potíží bývalého majoritního vlastníka, fondy První investiční. Ty prý nevytvářely v dostatečné míře opravné položky. Fondy z úpadku naopak obviňují manažery společnosti. ETA očekává za loňský rok rekordní ztrátu 439 milionů korun.
„Podnik v minulosti uzavřel nevýhodné bankovní operace, které mu přinesly a stále přinášejí ztrátu v řádu desítek milionů korun,“ uvádí se v prohlášení manažerů. První investiční společnost to odmítá: „Trváme na tom, že za výsledky hospodaření jakékoliv společnosti je všem jednotlivým akcionářům vždy a pouze odpovědný management společnosti, a za jejich ověření auditor,“ říká mediální zástupce fondů Miloš Růžička.
Hádka o příčinu ztrát firmy ETA je o to pikantnější, že přichází v době, kdy Komise pro cenné papíry vyšetřuje První investiční kvůli údajnému prodeji majoritního balíku akcií pod jejich tržní cenou. Společnost QUORUM, která měla prodej podílu 65 procent 1. IN na starosti, prý sice vyhlásila výběrové řízení, v něm ale údajně prodala akcie liberecké firmě Plastkov po stu korunách, tedy za cenu nižší, než byla jejich hodnota na veřejném trhu. Navíc se údajně soutěže účastnili další zájemci, kteří nabízeli firmě QUORUM více než čtyřnásobně vyšší částky. Výsledky šetření ale zatím nejsou známy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).