Menu Zavřít

DOLY V ZISKU

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

OKD

ebf - tip - debata

OSTRAVA (ČTK) – Skupina kolem OKD vykázala za loňský rok zisk 1,173 miliardy korun. Samotná těžební společnost se na výsledku podílela čistým ziskem 39,8 milionu korun. Výsledky schválila valná hromada 21. června. Akcionáři (Karbon Invest drží 49,2 procenta a Fond národního majetku 45,9 procenta) rovněž posílili pozici státu v devítičlenné dozorčí radě o Annu Richterovou a Vladimíra Menšíka. Richterová je rovněž šéfkou představenstva společnosti Osinek, jež provozuje hutní výrobu Vítkovic.
Skupina, kterou majoritní vlastník dolů Karbon Invest vytvořil koncem roku 1998, je složena z jedenácti stoprocentních dceřiných společností OKD a firmy Metalimex, Českomoravské doly, Služby dolů, Českomoravská kapitálová a Karbonia Kladno. Ve výsledku je rovněž zahrnuta Sokolovská uhelná, ve které má menšinový podíl Metalimex. Výnosy skupiny, která loni zaměstnávala na 36 tisíc lidí, dosáhly jedenačtyřiceti miliard korun, z toho více než polovina pochází ze zahraničí.
OKD loni vytěžily 11,2 milionu tun a utržily osmnáct miliard korun. Letos firma důlní plánuje těžbu 10,85 milionu tun a čistý zisk pětatřicet milionů korun. Investice do strojů a zařízení a na stavební činnost mají dosáhnout 1,6 miliardy korun. Nejvíce peněz půjde do podniků Důl Darkov a Důl Lazy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).