Menu Zavřít

Doma není prorokem

9. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Karosa

EBF24

PRAHA (zao) – Tradiční český výrobce autobusů Karosa uspěl v tendru na dodávku autobusů pro Dopravní podnik Ostrava. Zakázka v hodnotě necelých šestatřiceti milionů korun není příliš velká vzhledem k trendům, sledovatelným ve vývoji podniku za posledních deset let, je však důležitá. Přes stále rostoucí množství prodaných autobusů se totiž podíl Karosy na českém trhu mírně snižuje. „Je to dáno výrazně rostoucí oblibou menších vozů, ke kterým přepravci dříve neměli důvěru a naše firma je ani nevyrábí. Karosa je významným exportérem a dodavatelem zejména linkových autobusů,“ říká mluvčí firmy Peter Šovčík.
Podnik patří i mezi významné inovátory, v letošním roce dodal pro ČSAD Havířov první čtyři autobusy vyvinuté na bázi pohonu zemním plynem. „Vozidel s pohonem na zemní plyn sice jezdí relativně velké množství, nicméně drtivá většina z nich jsou pouze předělané diesely. Tyto nové vozy vznikly přímo jako plynové,“ vysvětlil Šovčík.
Karosa v loňském roce v Česku prodala necelé čtyři stovky vozů z celkových téměř devatenácti set vyrobených. Společnost zaznamenala výrazný růst zejména na francouzském trhu, kde prodala téměř devět set vozů ve formě školních autobusů. Letos Karosa plánuje překročit hranici dvou tisícovek prodaných autobusů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).