Menu Zavřít

DOMÁCNOST VE TŘECH

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

B a n k o v n i c t v í

Francouzský bankovní dům Banque Nationale de Paris minulý týden oznámil, že chce za zhruba 34 miliard eur převzít Paribas a Société Générale s cílem vybudovat jednu z největších světových bank. Naprosto neočekávaný krok přišel ve chvíli, kdy dvě poslední zmíněné banky dopracovávaly detaily vzájemného sloučení.

Na překvapující zprávu Banque Nationale de Paris (BNP) reagovaly banky Paribas a Société Générale (SocGen) nelibě. Od 1. února, kdy oznámily fúzi, totiž BNP ani nenaznačila, že by se do jejich slučování nějak zapojila. „Proto se zatím vůbec neprostudovaly ekonomické a sociální dopady fúze, uvedli představitelé bank. „Tato operace tudíž nemůže být považována za přátelskou, sdělily Paribas a Société Générale. Za nepřátelský návrh je vždy považována ta nabídka, která není předem projednána s akcionáři nebo vedeními firem, které jsou ve hře.

Nepřátelská nabídka je ve francouzském slovníku velmi zřídka používaný termín. Proto návrh BNP patrně rozvíří hladinu francouzské finanční komunity. Samotná připravovaná fúze Paribas a SocGen, která byla oznámena na počátku února, byla v očích francouzského socialistického kabinetu vítaným zrychlením konsolidace bankovního sektoru na cestě k vyšší konkurenceschopnosti.

Nemluvme o převzetí, ale o alianci

Na středeční tiskové konferenci ředitel BNP Michael Pébereau připustil změkčení svého návrhu. Za prvé uvedl, že mu nejde o ovládnutí, ale o určitou asociaci bank, klíčovou pro přežití v podmínkách globálního trhu. A za druhé dodal, že se v případě nutnosti spokojí třeba jen s Paribas. Když by akcionáři SocGen byli proti a akcionáři Paribas pro, pak koupíme pouze Paribas, uvedl Pébereau.

BNP nabízí jedenáct svých akcií za každých osm akcií Paribas a patnáct za každých sedm akcií SocGen. Tato nabídka by tudíž přinesla akcionářům Paribas zhruba 19procentní a akcionářům SocGen čtrnáctiprocentní prémii nad tržní cenou akcií, které se od středy přestaly obchodovat. Pro nový bankovní kolos má BNP už i vymyšlené jméno, jednoduše SBP.

BNP byla mimo hru

Dříve než se Paribas a SocGen rozhodly rozjet svou fúzi, z níž měla povstat banka s názvem SG PARIBAS, každá zvlášť studovala i možnost sblížení se s BNP. Tato varianta však byla v obou případech vyloučena. Proto se nynější „pokus o trojí alianci, navržený ředitelem BNP, zdá být ukvapený , podotýkají představitelé obou bank. Jakmile budou známy bližší finanční podrobnosti nabídky BNP, obě banky svolají své správní rady.

Všechny tři banky v rozehrané šachové partii jsou ziskové a provozují své obchody i na americkém trhu. Samotná BNP dokonce v USA vlastní jednu menší banku se sídlem v San Francisku.

Ještě před ohlášením překvapivé nabídky se čekalo, že BNP se bude spíše soustředit na možnou budoucí kontrolu francouzské státní banky Crédit Lyonnais, jejíž privatizace se plánuje na konec letošního roku. Ale tato banka ze hry ještě nevypadla. Stále je možné, že BNP v ní zvýší svůj menšinový podíl na majoritní.

Na druhou stranu se však zdá, že BNP chce soustředit veškeré své síly pouze do nastíněné operace. Vyplývá to i z jejího odchodu z českého trhu, kde zkoumala možnosti, jak získat 66procentní podíl v Československé obchodní bance (ČSOB). „Vzhledem k velikosti akvizičních nabídek ve Francii není překvapivé, že se BNP rozhodla stáhnout svoji nabídku na ČSOB, potvrdil nejmenovaný český zdroj blízký privatizačnímu procesu.

Sníst, nebo být sněden

ebf - tip - debata

Pokud zatím snová představa BNP nabude reálných obrysů, v evropském bankovnictví se po loňských fúzích opět pohnou ledy. Kombinací tří francouzských bank by totiž vznikla co do tržní kapitalizace, aktiv a jmění největší banka v Evropě. Výše tržní kapitalizace načrtnutého gigantu by se měla pohybovat kolem 45,6 miliardy eur a aktiva odhadem převyšují 910 miliard eur. Tak velká banka pak o celou délku překoná připravovanou kombinaci německé Deutsche Bank a americké Bankers Trust Corp. s aktivy v přepočtu kolem 651 miliardy eur nebo Bank of Tokyo Mitsubishi s 632 miliardami eur.

„Celá myšlenka spočívá ve vytvoření francouzského šampiona v evropském bankovním průmyslu a na světové úrovni, formulovala svůj cíl BNP. Nabídka BNP je podle pozorovatelů jasným signálem dramatického obratu v dosavadních evropských akviziční taktikách. Dá se předpokládat, že na evropském trhu budou v blízké budoucnosti některé velké banky BNP následovat. Ve finále by tak mělo Evropu ovládnout několik málo obřích bankovních domů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).