Návštěva u vinařeJiž vyslovení jména Burgundsko v nás burcuje chuťové buňky. Vždyť i u nás velmi rozšířené odrůdy rulandského (šedé, modré nebo bílé) jsou známé také pod jménem "burgundské". V celé oblasti najdete stovky výrobců vín od malých vinařů, přes družstevní sklepy, až k poměrně velkým producentům.
Návštěva u vinaře
Již vyslovení jména Burgundsko v nás burcuje chuťové buňky. Vždyť i u nás velmi rozšířené odrůdy rulandského (šedé, modré nebo bílé) jsou známé také pod jménem „burgundské“. V celé oblasti najdete stovky výrobců vín od malých vinařů, přes družstevní sklepy, až k poměrně velkým producentům. Dnes navštívíme jeden z nejprestižnějších vinařských statků, který leží v neméně slavné burgundské vesnici Vougeot - ve vinařské oblasti Côte de Nuits. Vinařský dům Bertagna vlastní pět vinic Grands crus a sedm Premiers crus, které sahají od apelace Alox Corton na jihu až po Gevrey Chambertin na severu oblasti. Díky tomuto rozsáhlému záběru představuje dnes Domaine Bertagna jednu z pozoruhodnějších rozmanitostí v prestižních apelacích Côte de Nuits. Majitelé domény jsou zastánci tradičního vinařského stylu. To ale neznamená, že by se nedělo nic nového. Naopak v 80. letech prošly sklepy rozsáhlou modernizací a dodnes pečlivě sledují nové trendy ve vinařském světě. Ve sklepích nás přivítala energická třicátnice Claire Forestier, správkyně domény a vyhlášená enoložka, jednohlasně uznávaná odbornou literaturou a znalci burgundských vín. Samotná degustace různých crus byl samozřejmě nezapomenutelný zážitek. Ochutnávali jsme již zralá vína vytažená koštýřem přímo ze sudu. Zde se nám potvrdila nová tendence, patrná již při degustacích v jiných doménách, tedy dlouhá macerace za studena. Je to styl předkvašení, který dává daleko zabarvenější, velmi ovocná vína, příjemná k pití již jako mladá - s mnohem měkčí tříslovinou. Je to zřejmá snaha udělat burgundská vína pitelnějšími bez dlouhého zrání v láhvi, a tím se prosadit v konkurenci jiných apelací.