Menu Zavřít

Domaine Gitton

3. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Návštěva u vinařePři poznávání francouzských vinařských regionů je asi časově nejnáročnější cesta podél řeky Loiry. Tato oblast nabízí rozmanitá vína, která se od sebe liší různým terroirem a rozmanitými klimatickými podmínkami, jejichž jediným pojítkem je královská řeka.

MM25_AI

Návštěva u vinaře

Při poznávání francouzských vinařských regionů je asi časově nejnáročnější cesta podél řeky Loiry. Tato oblast nabízí rozmanitá vína, která se od sebe liší různým terroirem a rozmanitými klimatickými podmínkami, jejichž jediným pojítkem je královská řeka. Při jejich objevování musíte ale počítat s tím, že cesta přes všechny vinice trvá poměrně dlouho, nemluvě o nutných zastávkách ve vybraných sklepích… Naši cestu za loirskými víny jsme začali v Sancerre, které zeměpisně patří do střední Francie, ale vinařsky je začleněno do Val de Loire. Sancerre je proslavené zejména bílými sauvignony, které zde můžeme najít v různých podobách. V neoficiální soutěži mezi špičkovými vinaři, které jsme zde navštívili, se stal těsným vítězem Pascal Gitton. Jeho vinařství se nachází asi pět minut jízdy od historického centra starobylého městečka Sancerre. Po našem příjezdu jsme nejprve zamířili na vinice. Pascal Gitton spravuje několik parcel na okolních svazích, které se svou půdou liší snad každých pár set metrů. Nejprve nám ukazoval křemičitou půdu, ze které získává jeho bílý Sancerre vůni po střelném prachu. Pak jsme pokračovali k vápenitým půdám a nakonec k vinici, jež se nachází nad železnou žilou. Přestože se na všech pěstuje jedna odrůda, jsou mezi jednotlivými víny značné rozdíly. Praktická ukázka vlivu půdy a mikroklimatu nás čekala ve sklepích. Pan Gitton, majitel, hlavní enolog a exportní manažer v jedné osobě, nás všechny uchvátil ochutnávkou přímo ze sudů. V nich se odděleně školí vína z jednotlivých parcel, ale také podle kvality hroznů. A tak jsme odhalovali nejen nádech střelného prachu z křemičitých půd, sametovost z vápenitých půd, ale porovnávali jsme víceméně sud od sudu a objevovali sauvignon tisíckrát jinak.

  • Našli jste v článku chybu?