Menu Zavřít

Doménová revoluce

30. 10. 2003
Autor: Euro.cz

CZ.NIC Mgr.

PRAHA (rek) - Decentralizace registrace internetových domén, do které sdružení CZ.NIC vložilo devět milionů korun, pokročila. První skupina osmi privátních registrátorů na sebe z centralizovaného systému převedla téměř 27 tisíc doménových jmen. Druhá skupina, v níž z velkých registrátorů domén figurují Nextra a Český Telecom, by podle odhadu Jiřího Dohnala, ředitele CZ.NIC, mohla do svých registrů přetáhnout dalších deset tisíc adres. Přesto jich přibližně 120 tisíc zůstává v centrální databázi CZ.NIC.
„Držitelé domén čekají, jako by se nemohli rozhodnout, koho si vybrat,“ domnívá se místopředseda představenstva CZ.NIC Pavel Rosendorf. Přechod k internetovým providerům je pro majitele domén výhodný. Ročně by měli zaplatit za své webové stránky o sto až dvě stě korun méně než dosud. Aby se CZ.NIC zbavilo domén ze svého centrálního registru, stanovilo mnohonásobně vyšší ceny za registraci ve své databázi. K prvnímu lednu bude nová registrace u CZ.NIC stát 3200 korun, tedy čtyřnásobek dnešní ceny. Roční poplatek se zvýší na trojnásobných 2400 korun.
„Cenu budeme dál uměle zvyšovat, protože převody běží pomaleji, než jsme si představovali,“ sdělil týdeníku EURO předseda představenstva CZ.NIC Petr Král. „Domnívali jsme se, že registrátoři budou aktivnější.“ S tím ale nesouhlasí produktový manažer Czech On Line Miloslav Diviš: „Prvotní nápor uživatelů byl enormní. Během prvních týdnů jsme registrovali stovky nových zákazníků, zatímco dříve to byly maximálně desítky domén týdně.“
Kromě registrace domén pro koncové zákazníky nabídla dceřiná společnost Telekomu Austria - Czech On Line - společnostem, jež registrují sto a více domén, možnost stát se subregistrátory, a získat tak cenově výhodnější přístup přímo k elektronickému systému registrací. Zájem byl až nečekaný. „V současné době máme uzavřené smlouvy s desítkou subregistrátorů, kteří disponují více jak pěti tisíci doménami,“ konstatoval Diviš.
Bouřlivá diskuse ve sdružení CZ.NIC předcházela především nastavení velkoobchodní ceny domén. Ta by se podle Petra Krále mohla v budoucnosti snížit. „Výpočty jsme dělali na patnáct registrátorů. Pokud jich bude podstatně víc, mohla by cena jít dolů,“ uvedl Petr Král. Akreditaci registrátora dosud získalo třináct internetových společností.

VÝVOJ POČTU REGISTROVANYCH DOMÉN .CZ

  • 1999: 40 000
  • 2000: 70 277
  • 2001: 103 649
  • 2002: 135 275
  • 2003: 164 435*

*odhad

VÝVOJ VÝNOSů SDRUŽENÍ CZ.NIC (tis. Kč)

MMF24

  • 1999: 32 396
  • 2000: 94 033
  • 2001: 117 904
  • 2002: 83 359*

*Výsledky jsou ovlivněny změnou účetní metody - časovým rozlišením výnosů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).